Acuzat de administrația Trump din SUA că e pro-China, șeful OMS respinge comentariile drept „neadevărate și inacceptabile”

Publicat: 23 07. 2020, 20:58
Foto: hepta.ro / DPA Images / Sven Hoppe

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general din Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a respins acuzațiile pe care i le-a adus Mike Pompeo, șeful diplomației americane, și spune că orice fel de declarații care îi pun la îndoială independența sunt neadevărate, precum și că astfel de mesaje nu vor distrage instituția din lupta împotriva pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Acuzat de administrația Trump din SUA că e pro-China, șeful OMS respinge comentariile drept „neadevărate și inacceptabile”

Directorul general Tedros a devenit ținta tot mai multor critici, în special din partea președintelui american Donald Trump și a lui Mike Pompeo, care l-au acuzat că este pro-China. De altfel, administrația Trump a demarat retragerea formală a SUA din OMS și a anunțat că donația anuală pe care o oferea instituției – unde avea calitatea de cel mai mare finanțator, cu o contribuție anuală estimată la 400 de milioane de dolari – va fi îndreptată către alte organisme din sectorul sanitar.

„Comentariile sunt neadevărate și inacceptabile, și fără vreo bază”, a spus Tedros, la Geneva, unde a fost întrebat ce crede despre poziția lui Mike Pompeo.

„Unica noastră prioritate – și prioritatea întregii organizații – este salvarea de vieți… iar OMS nu va fi distrasă de aceste comentarii. Nu vrem nici să fie distrasă comunitatea internațională”, a continuat el.

O echipă OMS a fost în China timp de aproape două săptămâni, unde a organizat misiunea internațională pentru a investiga originile noului coronavirus – Mike Pompeo afirma că există „dovezi enorme” că acesta a apărut într-un laborator din Wuhan, în timp ce versiunea oficială susține că totul ar fi început într-o piață din același oraș.

„Deja începem să luăm contact cu experți la nivel internațional, pentru a vedea cine este disponibil și cel mai potrivit pentru a sprijini misiunea internațională în următoarele săptămâni”, a afirmat Mike Ryan, principalul expert al OMS pe zona de urgențe sanitare.

La rândul său, Tedros a precizat că OMS a constatat transmiteri accentuate de coronavirus în relativ puține țări.

„Două treimi din cazuri provin din 10 țări. Aproape jumătate dintre cazurile raportate până acum provin din doar trei țări”, a explicat el, referindu-se la SUA, Brazilia, unde până și președintele Jair Bolsonaro a fost testat pozitiv pentru coronavirus, și India.

SUA, peste 4 milioane de cazuri de COVID-19 din cele 15 milioane confirmate la nivel global

La nivel global au fost confirmate peste 15 milioane de cazuri de COVID-19 și aproape 620.000 de decese. Numărul îmbolnăvirilor depistate în SUA a trecut de patru milioane, joi, cu peste 2.600 de cazuri noi depistate în medie la fiecare oră – cea mai mare rată din lume, potrivit bilanțului realizat de Reuters.

Practic, de la depistarea primului caz de coronavirus (21 ianuarie), ritmul de confirmare a infecțiilor din SUA a accelerat rapid. Națiunea a ajuns la 1 milion de persoane diagnosticate cu COVID-19 în 98 de zile, în timp ce a atins 2 milioane în alte 43 de zile. La 3 milioane a ajuns în doar 27 de zile, iar la 4 milioane în 16 zile – cu o rată de 43 de cazuri confirmate la fiecare minut.