Acum, totul e CLAR! ADEVĂRATUL MOTIV al VIZITEI Patriarhului KIRIL al Moscovei în România

Acum, totul e CLAR! ADEVĂRATUL MOTIV al VIZITEI Patriarhului KIRIL al Moscovei în România

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a efectuat la finalul lunii octombrie o vizită la București cu ocazia Zilelor Ortodoxiei și a zeci ani de prezență în fruntea BOR a Patriarhului Daniel.

Acestă vizită, prima a unui ierah rus din 1983, a iscat o întreagă dezbatere privind motivele acestui eveniment, în special în contextul biografiei controversate a lui Kiril.

S-a scris mult despre motive politice și interese ascunse ale lui Vladimir Putin privind România care să fie promovate prin intermediul Patriarhului Kiril sau despre diferendul canonic din Basarabia dintre Biserica Ortodoxă Română (BOR) și Biserica Ortodoxă Rusă (BORu).

În schimb, în urmă nu a rămas mare lucru din vizita acestuia, nici românii nu s-au înghesuit să îl vadă și nici mesaje puternice nu a lăsat în spate, doar un fragment din moaştele Sfântului Serafim de Sarov.

Petru Bogatu afirmă, pentru deschide.md, că adevăratul motiv al vizitei nu este niciunul demn de teoriile conspirațiilor ci doar unul stric personal vizând imaginea Patriarhului rus.

"Patriarhul Rusiei e cu gândul la ultimele zile ale acestei toamne. Pe 29 noiembrie 2017 la Moscova își începe lucrările Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse care va sărbători un centenar de la refacerea Patriarhiei ruse, desființate în 1700 de țarul Petru I. Acest eveniment este conceput ca unul fastuos, de mare amploare, fiind invitați toți conducătorii Bisericilor Ortodoxe de pe glob, teologi de marcă din lume, reprezentanții altor confesiuni creștine.

În condițiile în care, după neparticiparea la Sinodul Panortodox din Creta, comunicarea dintre BORu cu Patriarhia Constantinopolului și cu alte Biserici Ortodoxe s-a alterat, nu-i exclus că celebrarea de la Moscova să fie desconsiderată. Situația poate fi agravată și de izolarea politică a Rusiei care este supusă unor noi sancțiuni occidentale

Astfel, există riscul ca jubileul de 100 de ani de la reînființarea Patriarhiei ruse să se soldeze cu un fiasco răsunător. Pentru a evita acest deznodământ penibil, Kiril de la un timp încoace este extrem de activ pe plan internațional, încercând să arunce niște punți către celelalte biserici ortodoxe.

Vizita sa în România face parte din acest tur de forță menit să salveze celebrarea Patriarhatului de la Moscova. El a venit la București în speranța că Daniel al României îi va răspunde cu aceeași monedă și va sosi în Rusia la finele lunii noiembrie", precizează Petru Bogatu.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie