Actualul șef al FMI ar fi făcut presiuni pentru a ajuta China să urce în clasamentul Doing Business
Liderii Băncii Mondiale, inclusiv directorul executiv de atunci Kristalina Georgieva, au aplicat „presiuni nejustificate” asupra personalului pentru a spori clasamentul Chinei în raportul „Doing Business 2018” al băncii, potrivit unei anchete independente publicate joi, relatează Reuters.
Raportul, pregătit de firma de avocatură WilmerHale la cererea comitetului de etică al băncii, ridică îngrijorări cu privire la influența Chinei asupra Băncii Mondiale și judecata actualei șefe FMI, Kristalina Georgieva, și a președintelui de atunci al Băncii Mondiale, Jim Yong Kim.
Georgieva a declarat că nu este de acord „fundamental cu constatările și interpretările” raportului și a informat consiliul executiv al FMI.
Grupul Băncii Mondiale a anulat joi întregul raport „Doing Business” privind climatul afacerilor, spunând că audierile interne și ancheta WilmerHale au ridicat „aspecte etice, inclusiv conduita foștilor oficiali ai consiliului, precum și a personalului actual și / sau fost al Băncii. ”
Departamentul Trezoreriei SUA, care administrează participațiile dominante ale SUA în FMI și Banca Mondială, au declarat că analizează ceea ce a numit „constatări serioase”.
În raportul „Doing Business 2018”, publicat în octombrie 2017, China a urcat cu șapte locuri, pe poziția 78 după ce s-au făcut o serie de modificări ale metodologiei de calcul.
Raportul WilmerHale a citat, de asemenea, presiuni legate de datele utilizate pentru calculul scoringului Arabiei Saudite, Emiratele Arabe Unite și Azerbaidjan în raportul „Doing Business 2020” publicat în 2019, dar nu a găsit nicio dovadă că vreun membru al boardului Băncii Mondiale ar fi fost implicați în aceste schimbări.
Arabia Saudită a urcat 30 de locuri până pe locul 62 în raportul „Doing Business 2020”. „În viitor, vom lucra la o nouă abordare pentru evaluarea climatului de afaceri și de investiții”, a spus Banca Mondială.