Acțiunile României în domeniul schimbărilor climatice, anunțate de ministrul Bogdan Aurescu: „Au devenit o prioritate de politică externă”

Acțiunile României în domeniul schimbărilor climatice, anunțate de ministrul Bogdan Aurescu: „Au devenit o prioritate de politică externă
foto: Facebook @ Ministerul Afacerilor Externe

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a vorbit marți, în cadrul evenimentului de lansare a reței-pilot de diplomație climatică a României, despre schimbările climatice și inițiativele țării noastre pentru combaterea problemelor în acest sens.

„Schimbările climatice au devenit un multiplicator al ameninţărilor. Acestea riscă să submineze stabilitatea şi securitatea globală din cauza consecinţelor asupra securităţii umane, incluzând fenomene precum foametea la scară largă, accelerarea deşertificării, lipsa apei, migraţia forţată, conflicte legate de resurse limitate, bolile.

Se poate constata că cei care se confruntă cu riscuri extreme sunt şi cei mai săraci, cu cele mai puţine resurse şi cea mai mică capacitate de a face faţă, deşi au contribuit cel mai puţin la criză. Astfel, această fragilitate pune piedici limitării şi adaptării la schimbările climatice şi generează un cerc vicios de instabilitate”, a precizat Aurescu.

Inițiativele României în domeniul schimbărilor climatice, anunțate de către Bogdan Aurescu: „Schimbările climatice au devenit o prioritate de politică externă pentru pentru România”

Oficialul Guvernului a declarat că din partea României există o preocupare constantă în domeniul schimbărilor climatice.

„Schimbările climatice au devenit progresiv, o prioritate de politică externă pentru tot mai multe state, inclusiv pentru România. (…) Ne despart şase luni de cea de a 26-a conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice, care se va desfăşura la Glasgow.

Suntem încurajaţi de angajamentele unor state privind creşterea nivelului de ambiţie, în special în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon înainte de 2030, precum şi privind atingerea neutralităţii climatice până la mijlocul secolului. Dar mai sunt încă foarte multe de făcut. Pe plan internaţional salutăm revenirea SUA în lupta cu schimbările climatice”, a subliniat ministrul de Externe.

Reţeaua-pilot de diplomaţie climatică a României a fost lansată marţi, în urma unei iniţiative a Ministerului Afacerilor Externe, care ainclus într-o primă etapă, 18 misiuni diplomatice ale ţării noastre, cele mai active în sfera diplomaţiei climatice, informează Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`