Actele cu care pot vota la alegerile parlamentare din 2020 românii care locuiesc în diaspora

Actele cu care pot vota la alegerile parlamentare din 2020 românii care locuiesc în diaspora

Alegerile parlamentare bay la ușă, fie că se vor organiza pe data de 6 decembrie, fie că se vor desfășura mai târziu, după decizia CCR care a dat câștig de cauză Parlamentului în disputa privind stabilirea datei scrutinului. Prin urmare este important de știut modul în care atât românii din țară, cât și cei din diaspora pot vota pentru alegerea senatorilor și a deputaților și care sunt documentle necesare în acest sens.

În ceea ce privește desfășurarea alegerilor în țară se vor respecta regulile aplicateîn timpul alegerilor locale. Incertitudinile vizează însă alegerile din străinătate. Mai multe țări au transmis că vor permite ca cetățenii români să voteze numai în cazul în care boala nu va evolua agresiv. Pentru ai noștri, singura varianta clară este cea prin corespondență.

Care sunt actele necesare în ziua votului pentru românii din diaspora

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate, conform legislației, în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării:

paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu;

pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetăţenii români cu reşedinţa în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza unuia dintre următoarele acte de identitate, valabile în ziua votării, însoţit de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reşedinţei:

cartea de identitate, cartea electronică de identitate;

cartea de identitate provizorie;

buletinul de identitate;

pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;

pașaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;

pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic;

pașaportul simplu temporar

Unde se vor organiza secții de votare

În Malta și Nigeria nu se va organiza nicio secție de votare. Problema se pune însă în rândul țărilor unde comunitățile de români sunt foarte mari, iar acolo, statele și-au dat un acord de principiu, să poată fi organizate alegerile nu doar în ambasade și consulate, ci și în secțiile de votare.

Este vorba despre Italia , Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie și Grecia. Toate statele au subliniat însă că, dacă pandemia se va agrava, votarea ar putea fi suspendată.

Diaspora a înregistrat un record la alegerile prezidențiale de anul trecut, când aproape un milion de români de peste graniță au votat. Cu toate că avem milioane de conaționali în străinătate, până acum s-au înscris la votul prin corespondență puțin peste 20.000. O mai pot face însă până pe 22 octombrie. Alegerile parlamentare vor avea loc în 6 decembrie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`