ACTA, blocat de Comisia Europeană: Curtea Europeană de Justiție verifică tratatul

ACTA, blocat de Comisia Europeană: Curtea Europeană de Justiție verifică tratatul

Comisia Europeană a decis să trimită controversatul tratat ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) la cea mai înaltă instanță europeană, pentru a afla dacă acesta încalcă drepturile fundamentale și pe cele de proprietate intelectuală. Anunțul a fost făcut miercuri, la Bruxelles, de către Karel de Gucht, comisarul european pentru Comerț.

Curtea Europeană de Justiție trebuie să se pronunțe acum în privința drepturilor pe care le încalcă ACTA: dreptul la exprimare, informare, de proprietate intelectuală, etc, trebuie să indice orientări și să precizeze limitele tratatului.

Karel de Gucht a ținut să sublinieze faptul că ACTA nu va schimba nimic în modul în care folosim în prezent internetul și site-urile de socializare, și nu va închide site-uri web.

Ratificarea ACTA este suspendată acum până când Curtea Europeană de Justiție își va anunța poziția față de tratat.

Citește AICI mai mult despre tratatul ACTA.

ACTA, acronimul de la Anti-Counterfeiting Trade Agreement, este un acord plurilateral al cărui principal scop este stabilirea unor standarde internaționale pentru protejarea proprietății intelectuale. Prin acest tratat se dorește stabilirea unui cadru legal pentru combaterea contrafacerii bunurilor și a infrigement-ului privind drepturile de autor.

Dar aceleași prevederi ale ACTA vin și cu măsuri extrem de controversate pentru îndeplinirea acestor obiective, măsuri demne de un sistem totalitar: este vorba despre monitorizarea calculatoarelor și a telefoanelor mobile ale tututor celor care utilizează internetul.

Persoanele fizice obișnuite vor putea fi verificate fără drept de apel, pentru a afla dacă împărtășesc materiale cu licență. Aici intră inclusiv supravegherea conversațiilor de pe Yahoo Messenger și de pe e-mail.

Foto: Aaron Balazs

Printre măsurile care ar putea fi luate în cazul celor depistați că încalcă prevederile tratatului se numără amendarea ”infractorului” sau chiar condamnarea sa la închisoare. De aici și controversa – libertatea de exprimare și libertatea informației ar putea fi grav afectate dacă acest tratat intră în vigoare, cu toate că în principiu e nevoie de o reglementare privind drepturile de autor pe internet. Doar că nu așa.

Click aici pentru a citi documentul ACTA în format PDF

Totuși, față de versiunea inițială a documentului ACTA, actuala sa formă este ceva mai diferită în sensul că anumite prevederi considerante aberante au fost scoase, între timp, din tratat. Printre acestea se numără deconectarea de la net a utilizatorilor care împărtășesc în mod repetat conținut protejat de drepturile de autor. Uniunea Europeană a respins această propunere și alte asemenea idei controversate precum interzicerea folosirii telefoanelor mobile cu cameră în sălile de cinema.

Tratatul ACTA, privind combaterea pirateriei pe internet nu va intra în vigoare până când nu va fi aprobat de Parlamentul European. Decizia instituției europene este programată pentru iunie anul curent.

Până atunci, utilizatorii internetului de pe întreaga planetă, inclusiv din România, își fac auzite vocile prin petiții online sau alte metode, prin care deja au reușit să sensibilizeze politicienii atât americani cât și europeni.

Scurtă prezentare a ACTA, by Anonymous:

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_16149').select();" id="embed_text_16149" />

Urmăriți B1TV.ro și pe
`