Cele opt țări care împart bazinul Amazonului nu au reușit să atingă un obiectiv comun pentru a pune capăt defrișărilor. Delegații din aceste țări se întâlnesc în orașul brazilian Belém pentru un summit de două zile pe această temă.
Activiștii pentru climă au declarat că acordul nu conține măsuri concrete într-un moment în care „planeta se topește”.
„Recordurile de temperatură sunt doborâte în fiecare zi, nu este posibil ca, în aceste condiții, cei opt președinți ai națiunilor amazoniene să nu poată include în declarație un rând în care să sublinieze că defrișările trebuie să fie zero, că nu vor mai fi tolerate”, a declarat Márcio Astrini, de la grupul Climate Observatory.
Aproximativ 60% din Amazon, cea mai mare pădure tropicală din lume, se află în Brazilia. Celelalte țări reprezentate la adunare sunt Bolivia, Columbia, Ecuador, Guyana, Peru, Surinam și Venezuela.
Conservarea Amazonului este o parte esențială a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, iar înaintea summitului, gazda acestuia, președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, a făcut apel la un obiectiv comun de a pune capăt defrișărilor până în 2030.
Brazilia a adoptat deja această politică, dar speranțele ca aceasta să fie adoptată în comun de toate cele opt națiuni reunite la Belém au fost spulberate marți.
În discursul său de deschidere, președintele Braziliei, Lula, a declarat că acțiunea „nu a fost niciodată atât de urgentă”.
Defrișările din Brazilia au scăzut dramatic de când Lula a câștigat președinția în fața predecesorului Jair Bolsonaro.