Acord la nivelul UE cu privire la certificatul digital care să faciliteze călătoriile în contexul pandemiei de COVID-19

Publicat: 20 05. 2021, 21:28
Foto: Hepta - Zuma Press / Nicolas Economou

Parlamentul European și statele membre ale blocului comunitar au ajuns la un acord cu privire la certificatul care are ca scop facilitarea călătoriilor pe teritoriul UE în contextul pandemiei de coronavirus, informează Euronews. Denumirea oficială a documentului de călătorie va fi „certificat COVID digital al UE”, o ușoară schimbare față de varianta de „certificat verde digital”, propusă inițial. Ținta este ca documentul să implementat în cursul lunii iunie.

Într-un mesaj publicat pe Twitter, comisarul european pentru Justiție, Didier Reynders, a vorbit despre un instrument pentru garantarea libertății de mișcare a cetățenilor europeni, asupra căruia s-a convenit ”în timp record”.

„Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid. Oferim această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mişcare pentru toţi cetăţenii”, se arată în mesajul comisarului european.

Acord la nivelul UE cu privire la certificatul digital care să faciliteze călătoriile în contexul pandemie de COVID-19

Certificatul verde digital trebuie să arate dacă posesorul său a fost vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat negativ pentru infecția cu coronavirus sau dacă a trecut prin boală. Cetățenii europeni pot obține acest document dacă îndeplinesc unul dintre cele trei criterii. Și persoanele care au făcut o singură doză de vaccin pot solicita certificatul, însă doar dacă au fost vaccinați cu unul dintre serurile anti-COVID-19 aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului (EMA). În prezent, acestea sunt cele produse de Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

În cadrul negocierilor s-a ajuns la un compromis în sensul în care ar urmma să se aloce 100 de milioane de euro din fonduri UE (și 100 de milioane de euro în plus dacă este necesar) pentru a face testarea RT-PCR mai accesibilă. De asemenea, statele membre trebuie să se angajeze că vor impune restricții de călătorie titularilor de certificat doar în condiții necesare pentru protejarea sănătății publice.