SUA și Coreea de Sud au obținut un acord istoric pentru a contracara amenințarea nucleară nord-coreeană.
Washingtonul a convenit să desfășoare periodic submarine americane înarmate nuclear în Coreea de Sud și să implice Seulul în operațiunile sale de planificare nucleară. În schimb, Coreea de Sud a fost de acord să nu-și dezvolte propriile arme nucleare.
Declarația de la Washington va consolida cooperarea dintre aliați pentru a descuraja un atac nord-coreean, a declarat președintele american Joe Biden.
Îngrijorarea a crescut de ambele părți cu privire la amenințarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord care dezvoltă arme nucleare tactice care pot viza Coreea de Sud și își perfecționează armele cu rază lungă de acțiune care pot atinge continentul american.
SUA au deja obligația, conform tratatului, de a apăra Coreea de Sud și au promis anterior că vor folosi arme nucleare dacă va fi necesar. Însă unii din Coreea de Sud au început să se îndoiască de acest angajament și solicită ca țara să își continue propriul program nuclear.
Președintele sud-coreean, Yoon Suk-yeol, care s-a aflat la Casa Albă pentru o vizită de stat, a spus că Declarația de la Washington a marcat un angajament „fără precedent” din partea SUA de a consolida apărarea, de a descuraja atacurile și de a proteja aliații SUA prin utilizarea armelor nucleare.
Noul acord este rezultatul unor negocieri care au avut loc pe parcursul mai multor luni, potrivit unui înalt oficial al administrației.
În cadrul noului acord, SUA își vor face mai vizibile angajamentele în materie de apărare prin trimiterea unui submarin cu armament nuclear în Coreea de Sud, pentru prima dată în ultimii 40 de ani, alături de alte active strategice, inclusiv bombardiere cu capacitate nucleară.
De asemenea, cele două părți vor crea un Grup consultativ nuclear pentru a discuta probleme de planificare nucleară.
Politicienii de la Seul fac de mult timp presiuni asupra Washingtonului pentru a-i implica mai mult în planificarea modului și a momentului în care să folosească arme nucleare împotriva Coreei de Nord.