Acord de principiu al statelor UE pentru desfășurarea de nave de război în Marea Roșie
Miniștrii de externe din statele UE au ajuns la un acord de principiu, luni, la Bruxlles, pentru a demara o misiune de protejare a navelor împotriva atacurilor lansate de rebelii Houthi în zona Peninsulei Arabe, potrivit NHK World-Japan.
Începând din luna noiembrie, rebelii Houthi din Yemen au tot atacat în zona Mării Roșii vase comerciale despre care susțin că ar avea legături cu Israel. Aceștia susțin că vor continua să atace până la încetarea ofensivei israeliene din Fâșia Gaza.
Forțele americane și cele britanice au lovit pozițiile Houthi în încercarea de a le „degrada” capacitatea de a executa atacuri. Unii lideri UE s-au arătat îngrijorați că participarea europenilor la operațiuni ar putea duce la escaladarea conflictului.
UE ar urma să desfășoare nave de război în Marea Roșie
Șefii de diplomații din statele UE au ajuns la un acord de principiu pentru a crea o „operațiune de securitate maritimă”. Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a precizat că încă se lucrează la detalii.
Miniștrii trebuie să decidă ce nave vor participa la misiune și cum vor răspunde în eventualitatea în care vor fi atacate.
Susținătorii rebelilor Houthi au protestat împotriva operațiunilor americane și britanice și spun că se vor alătura luptei împotriva „inamicului”.
SUA și Regatul Unit, noi lovituri împotriva rebelilor Houthi
SUA și Regatul Unit au efectuat o nouă rundă de lovituri împotriva rebelilor. Cele două națiuni occidentale spun că au fost vizate opt ținte Houthi și că operația a fost sprijinită de Australia, Bahrain, Canada și Țările de Jos, potrivit The Guardian.
Numărul țintelor este semnificativ mai mic decât cel din primul val de raiduri aeriene pe care le efectuaseră SUA și Regatul Unit în urmă cu 10 zile, când au fost atacate 60 de ținte.
Este a opta rundă de lovituri americane asupra țintelor Houthi din ultimele luni, respectiv a doua la care participă și britanicii.
Oficialii SUA au menționat că au fost folosite avioane de vânătoare și rachete de croazieră.