Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat lider al Nigerului. Artizanul loviturii de stat a condus gărzile prezidențiale din 2011 / Puciul ar fi fost lăudat de Evgheni Prigojin

Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat lider al Nigerului. Artizanul loviturii de stat a condus gărzile prezidențiale din 2011 / Puciul ar fi fost lăudat de Evgheni Prigojin
captură video Twitter / Général Abdourahmane Tchiani @General_Tchiani

Generalul Abdourahmane Tchiani, cunoscut și drept Omar Tchiani, s-a autoproclamat lider al Nigerului, după o lovitură dramatică de stat, relatează BBC.

Gl. Abdourahmane Tchiani s-a autoproclamat lider al Nigerului

Omar Tchiani a pus în operă o preluare de putere care a început miercuri, când liderul legitim al țării a fost capturat de gărzile prezidențiale la ordinul generalului rebel.

Situația spulberă prima tranziție pașnică și democratică a Nigerului după obținerea independenței în 1960.

Se crede că președintele Mohamed Bazoum este într-o stare de sănătate bună, reținut încă de propriile sale gărzi de corp. A fost considerat un aliat-cheie al națiunilor occidentale în lupta militanții islamiști din regiune.

Lovitura de stat a fost condamnată de organismele internaționale, inclusiv de Uniunea Africană, blocul regional vest-african, UE și ONU.

În schimb, preluarea ostilă de putere ar fi fost salutată de liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, care a descris momentul drept un triumf.

„Ceea ce s-a întâmplat în Niger nu este altceva decât lupta poporului din Niger cu colonizatorii săi”, ar fi declarat Prigojin, conform informațiilor transmise pe un canal de telegram care este afiliat Grupului Wagner. BBC menționează că nu a reușit să verifice autenticitatea afirmațiilor.

Omar Tchiani a condus gărzile prezidențiale din 2011, iar în 2018 a fost promovat la gradul de general de către fostul președinte al țării, Mahamadou Issoufou. El a fost asociat și cu o lovitură de stat din 2015, care l-a vizat pe fostul șef al statului, dar și-a negat vinovăția în instanță.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie