Bombardamentele se intensifică în Kiev / Oficial ucrainean: ”Rusia ne va lovi cu tot ce are”

Bombardamentele se intensifică în Kiev / Oficial ucrainean: ”Rusia ne va lovi cu tot ce are”
Abaca Press / AA/ABACA/Hepta

UPDATE: 27 februarie 23:25 În cursul zilei de sâmbătă, Rusia deține acum controlul total asupra unor părți semnificative ale teritoriului Ucrainei. Trupele se răspândesc în părți din nord, est și sud, cu rachete și artilerie deschizând drumul pentru avansare a forțelor ruse. Principalul obiectiv este controlul asupra capitalei Kiev.

Sirenele de raid aerian au sunat odată cu lăsarea nopții. Un tir devastator de rachete a fost lansat asupra capitalei Ucrainei. Potrivit BBC, un deputat a afirmat jurnaliștilor că Rusia „ne va lovi cu tot ce are”.

UPDATE: 27 februarie 22:05 Lupte dramatice se dau și în Hostomel, între ucrainieni și mercenarii ceceni. Armata ucraineană folosește lansatoarele javelin.

Între timp, Magomed Tushayev, unul dintre cei mai fideli conducători războinici ai lui Ramzan Kadirov, a fost ucis în acțiune în Hostomel.  Grupul Alpha de elită din Ucraina se luptă aprig cu cecenii pe aerodrom.

UPDATE: 27 februarie 20:30 Germania va trimite Ucrainei rachete sol-aer și arme antitanc, anunțul a fost făcut de cancelarul Olaf Scholz. Germania urmează să trimită 1.000 de arme antitanc și 500 de rachete sol-aer „Stinger” în Ucraina, confirmă guvernul de la Berlin.

De asemenea, Germania va sprijini restricţionarea Rusiei de la SWIFT după zile de dezbatere între membrii Uniunii Europene cu privire la includerea sistemului global de plăţi interbancare în următoarea rundă de sancţiuni.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock și ministrul german al economiei, Robert Habeck, într-un tweet comun de sâmbătă, au declarat că sunt „sub presiune mare pentru a evita daune colaterale atunci când se decuplează (Rusia) de SWIFT, astfel încât să îi lovească pe oamenii potriviți. Ceea ce avem nevoie este o constrângere țintită și funcțională a SWIFT.”

UPDATE: 27 februarie 18:15 Avansul Rusiei a încetinit temporar, anunță Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Ministerul Apărării al Marii Britanii spune că viteza înaintării Rusiei a încetinit temporar, probabil ca urmare a „dificultăților logistice acute și rezistenței ucrainene puternice”.

Capturarea capitalei Ucrainei, Kiev, rămâne principalul obiectiv al Rusiei, adaugă acesta.

UPDATE: 26 februarie, 17:10 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, i-a asigurat pe preşedinţii Republicii Moldova şi Georgiei, că Franţa îi va susţine „împotriva oricăror tensiuni sau tentative de destabilizare”.

UPDATE: 26 februarie, 16.22: Turcia va opri trecerea navelor de război rusești care trec din Mediterana în Marea Neagră, potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Într-un mesaj transmis pe tweeter, Zelenski a spus că țara a promis sprijin militar și umanitar pentru Ucraina.

UPDATE: 26 februarie, 15.30: Personalul Ambasadei României la Kiev a fost repatriat cu succes sâmbătă, după ce activitatea a fost suspendată.

UPDATE: 26 februarie, 14.23: Guvernul României a decis restricționarea accesului în spațiul aerian românesc pentru companiile aeriene din Federația Rusă. Aeronavele nu vor mai putea să aterizeze, decoleze sau să tranziteze România.

UPDATE: 26 februarie, 14.00: Dimitri Medvedev, actualul vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a transmis că sancțiunile nu schimbă planurile de război ale regimului de la Kremlin.

Dmitri Medvedev vede suspendarea calităţii de membru a Rusiei în Consiliul Europei şi APCE ca pe o oportunitate de a anula principiile democratice din Rusia.

„Suspendarea calităţii de membru a Rusiei în Consiliul Europei şi APCE este un motiv întemeiat pentru a încheia relaţiile, pentru a uita pentru totdeauna despre aceste organizaţii fără sens şi a restabili o serie de măsuri importante precum pedeapsa cu moartea pentru infractorii deosebit de periculoşi”, a transmis Medvedev.

UPDATE: 26 februarie, 13.20: Florin Cîțu a purtat, sâmbătă, o discuție cu premierul Ucrainei, Denis Șmihal, după care a subliniat necesitatei impunerii imediate a unor sancţiuni dure pentru Rusia, în special economice.

„Nu mai avem timp, trebuie să acționăm ACUM”, a scris Florin Cîțu pe pagina personală de Facebook, publicând două filmări cu bombardamentul clădirilor rezidențiale din capitala ucraineană.

UPDATE: 26 februarie, 11.00// Președintele francez Emmanuel Macron a purtat o nouă discuție cu omologul său ucrainean. În urma convorbirii, Franța a efectuat un nou transport de echipamente militare pentru contracararea înaintării forțelor militare rusești.

Emmanuel Macron avertizează că, cel mai probabil, războiul va fi de durată.

„Lumea trebuie să fie pregătită pentru un război lung în Ucraina!”, a liderul francez, potrivit barrons.com.

UPDATE: 26 februarie, 10.20//Administrația americană a aprobat sâmbătă dimineață un ajutor în valoare de 350 de milioane de dolari pentru securitatea şi apărarea Ucrainei, potrivit unui nou memorandum publicat de Casa Albă.

UPDATE: 26 februarie, 09.45// Ministerul rus al Apărării a confirmat sâmbătă dimineață că au cucerit orașul ucrainean Melitopol, aflat la sud-vest de Kiev și considerat cel mai important de până acum. Oficialii britanici neagă faptul că zona ar fi căzut sub ocupare rusească.

UPDATE: 26 februarie, 09.15//Președintele ucrainean a transmis un nou mesaj video de încurajare pentru cetățeni. Aflat pe o stradă din Kiev, Zelenski afirmă că Ucraina nu va preda armele şi va continua lupta pentru apărarea teritoriului ţării.

„Nu credeți știrile false. Nu capitulăm, ne vom apăra țara, nimeni nu va depune armele. Am vrut să vă spun că suntem aici! Glorie Ucrainei!”, a transmis președintele.

A treia zi de război în Ucraina a început cu o noapte plină de violențe. Kievul a fost atacat din toate părţile: explozii puternice s-au produs în vestul și sudul orașului, dar și în câteva zone cheie ale Capitalei, care i-au îngrozit pe locuitorii.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a refuzat să părăsească Kievul şi a făcut apel la populaţie să lupte în continuare. Cu toate că SUA sunt pregătite să îl evacueze pe liderul ucrainean, acesta a refuzat şi a declarat că va rămâne să lupte pe străzi, alături de ucraineni pentru ţara sa.

Nu putem pierde capitala. Mă adresez apărătorilor noştri, bărbaţi şi femei de pe toate fronturile: în această noapte, inamicul îşi va folosi toată puterea pentru a sfărâma apărarea noastră în cel mai josnic, dur şi inuman mod. În această noapte, vor încerca să pună mâna”, a transmis acesta într-o filmare făcută pe o stradă din Kiev.

Apariția președinretelui țării pe străzile capitalei a infimat zvonurile propagate de presa ruseasca potrivit cărora, Zelensky ar fi fugit din tara cu o suma impresionanta de bani.

„Liderul partidului este aici, prim-ministrul Șmihal este aici, șeful Biroului Președintelui este aici, Eu sunt aici, toți suntem aici, după cum vedeți! Poporul este cu noi și vom lupta în continuare! Slava Ucrainei! Slăviți fie eroii!”, a fost mesajul de încurajarea al președintelui pentru poporul pe care îl conduce.

Kievului a rezistat atacurilor de noapte

Forțele ucrainene au anunțat că au respins un „atac” nocturn al soldaților ruși împotriva uneia dintre pozițiile lor de pe Bulevardul Victoriei, una dintre principalele artere ale Kievului.

„Atacul este respins”, a transmis armata ucraineană, într-un mesaj pe contul său de Facebook, fără a oferi mai multe detalii despre locația exactă a acestei confruntări.

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei susține ci un avion rus IL-76 cu parașutiști la bord a fost doborât lângă Vasilkiv în regiunea Kiev. IL-76 poate transporta între 100-150 de parușutiști, ceea ce ar însemna că Rusia a suferit pierderi grele.

„Forțele noastre au doborât Il-76 cu parașutiști inamici în zona Vasilkova. Aceasta este răzbunare pentru Lugansk 2014. Moarte dușmanilor!”, a scris acesta pe Facebook.

Două ore mai târziu, armata ucraineană susține că ar mai fi doborât un avion IL care transporta parașutiști, un Suhoi Su-25 și un elicopter.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`