A murit încă un medic rus care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi înainte să fie transferat în Germania. Spitalul din Omsk nu a menționat cauza decesului

A murit încă un medic rus care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi înainte să fie transferat în Germania. Spitalul din Omsk nu a menționat cauza decesului
foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Șeful secției de traume și ortopedie de la Spitalul de urgență nr. 1 din Omsk a murit. Unitatea sanitară rusă, la care Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență vara trecută, a anunțat că Rustam Aghișev a decedat în 26 martie, dar n-a menționat și cauza decesului.

Încă un medic rus care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi, înainte ca opozantul să fie transferat în Germania, a murit

„În decembrie anul trecut, Rustam Aghișev a suferit un accident vascular cerebral și nu a reușit să treacă peste acea afecțiune”, se arată în comunicatul spitalului, care nu a menționat cauza decesului, potrivit rferl.org.

În 20 august 2020, Aleksei Navalnîi a fost internat de urgență la spitalul respectiv, după ce a intrat în comă în timpul unui zbor de la Tomsk, spre Moscova. Inițial, doctorii unității sanitare au recunoscut public că opozantul rus a fost otrăvit, însă ulterior au negat acest lucru.

E al doilea deces înregistrat în ultimele două luni la spitalul respectiv din Omsk. În urmă cu două luni murea un alt medic care l-a tratat pe Navalnîi după intrarea în comă

Moartea lui Aghișev vine la două luni după decesul unui alt medic de la spitalul din Omsk, Serghei Maksimișin, care era medic-șef adjunct pe zona de anestezie și resuscitare. Acesta din urmă a murit în data de 4 februarie, la vârsta de 55 de ani, chiar în secția în care a lucrat timp de 28 de ani – cauza decesului, stop cardiac. Ambii medici l-au tratat pe Aleksei Navalnîi imediat după intrarea în comă.

În octombrie 2020, un alt medic-șef adjunct al spitalului, Anatoly Kalinichenko, a demisionat. La acel moment, el susținea că merge la o clinică privată pentru că preferă să fie chirurg, nu administrator.

În 20 august 2020, când Aleksei Navalnîi manifesta simptome de otrăvire și a fost dus de urgență la spital, Anatoly Kalinichenko a fost primul responsabil de îngrijirea sa. El a fost cel care a comunicat cu presa și cu doctorii din Germania, unde avea să fie transferat în cele din urmă opozantul rus.

Cu toate acestea, Aleksandr Murakhovsky – medic-șef al spitalului și totodată membru al partidului rus de guvernământ, Rusia Unită – a preluat rapid frâiele comunicării cu presa și a anunțat că starea gravă a lui Navalnîi a fost provocată de probleme „o disfuncționalitate metabolică”.

Tot Murakhovsky a fost și cel care a întârziat cu două zile transferul lui Navalnîi la Berlin. Ulterior, medicul-șef al spitalului din Omsk a fost numit ministru regional al sănătății.

Aleksei Navalnîi a fost pus în comă indusă și a fost evacuat în Germania, unde a fost tratat timp de cinci luni. Testele efectuate de laboratoarele europene au arătat că toxina din organismul său era un agent neurotoxic de tip Noviciok.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie