A început armistițiul din estul Ucrainei, cel mai recent efort de pace dintr-un șir lung de tentative eșuate

Publicat: 27 07. 2020, 08:23
foto: Hepta.ro / Zuma Press / Aleksandr Gusev

Un armistițiu, care se bucură de spijinul lui Volodimir Zelenski și Vladimir Putin, a intrat în vigoare în Ucraina, iar încercarea de reconciliere este doar cel mai recent efort dintr-un șir lung de negocieri de pace eșuate între forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși, potrivit Deutsche Welle.

A început armistițiul din estul Ucrainei, cel mai recent efort de pace dintr-un șir lung de tentative eșuate

Acordul de încetare a focului între forțele guvernului ucrainean și cele rebele a intrat în vigoare la miezul nopții, ora locală.

Armata Ucrainei a anunțat, duminică, că trupele sale „au început pregătirile” pentru încetarea focului într-o regiune tulburată de război, în timp ce oficalii părții rebele au precizat că și-au instruit forțele și au emis un decret care interzice folosirea armelor.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, au discutat despre conflictul din estul Ucrainei, ambii exprimându-și sprijinul pentru un armistițiu, au anunțat birourile celor doi șefi de stat.

Liderii au convenit asupra nevoii de a implementa urgent măsuri suplimentare care să vină în sprijinul regimului de încetare a focului în Donbass, a anunțat biroul președintelui Volodimir Zelenski, într-o poziție referitoare la estul Ucrainei. În plus, Volodimir Zelenski a mai cerut eforturi suplimentare care să asigure eliberarea cetățenilor ucraineni din Donbass, Crimeea și Rusia.

De partea cealaltă, Vladimir Putin și-a exprimat îngrijorările cu privire la un proiect de lege din parlamentul ucrainean, care pavează drumul către o rundă de alegeri regionaleîn 2020, spunând că el „contravine acordurilor de la Minsk” și pune în „pericol perspectivele” de pace, a anunțat Kremlinul.

Forțele guvernamentale ucrainene și separatiștii pro-ruși au ajuns, miercurea trecută, la o înțelegere pentru o „încetare completă și atotcuprinzătoare a focului” – cel mai recent acord de acest gen după numeroase tentative eșuate de încetare integrală a focului în estul Ucrainei.

Armistițiul a fost salutat de către oficialii UE. De altfel, la rândul său, administrația președintelui Volodimir Zelenski susține că acordul de încetare a focului este „rezultatul muncii efective depuse de către delegația ucraineană, cu sprijinul partenerilor noștri internaționali de la Berlin și Paris”.

Ajungerea la un armistițiu a fost și una dintre pre-condițiile pentru organizarea unui nou summit cu privire la criza ucraineană. Angela Merkel, cancelarul Germaniei, și Emmanuel Macron, președintele Franței, au vorbit despre readucerea lui Volodimir Zelenski și Vladimir Putin la aceeași masă. Dacă va fi păstrat, armistițiul va „pava drumul către implementarea altor clauze” din acordul de pace de la Minsk, mai spune biroul lui Zelenski.

Circa 13.000 de oameni, uciși în conflictul din estul Ucrainei

Patronate în anul 2015 de către Mekel, iar ulterior de către președintele franceze Francois Hollande, acordurile de la Minsk au drept obiectiv rezolvarea conflictului din estul Ucrainei, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, în 2014.

Conflictul de șase ani dintre trupele ucrainene și rebelii pro-ruși din Donetsk și Luhansk, din apropiere de granița cu Rusia, a omorât peste 13.000 de oameni din 2014, când Moscova prelua Peninsula Crimeea din Ucraina și sprijinea o rebeliune în est.

Luptele majore au încetat după armistițiul din 2015, dar clinciuri periodice au continuat să ucidă soldați ucraineni, separatiști și civili.

Acordul de la Minsk a contribuit la reducerea ostilităților din regiune, dar atât ucrainenii, cât și rebelii au continuat să facă schimburi de salve de artilerie și focuri de arme.

Una dintre promisiunile de campanie cu care Zelenski a câștigat alegerile prezidențialea fost încheierea conflictului.