După 20 de ani de căutare a unuia dintre cei mai căutați criminali din lume, aceasta s-a încheiat într-un cimitir din afara orașului Harare, capitala statului african Zimbabwe, conform The Guardian.
Bărbatul este suspectat că ar fi organizat măcelul din Rwanda în urma căruia au fost uciși sute de mii de ruandezi.
Conform investigatorilor ONU, corpul fostului comandant al gărzii prezidențiale din Rwanda, care a fost condamnat pentru genocid este îngropat sub o lespede de piatră inscripționată, însă, cu un alt nume. Descoperirea mormântului s-a făcut cu ajutorul unei dovezi cruciale: un desen de mână al pietrei de mormânt a lui Mpiranya.
La cererea investigaților ONU, luna trecută, corpul bărbatului a fost deshumat, iar identitatea lui Mpiranya a fost confirmată marți după efectuarea unei analize ADN.
Bărbatul a murit în Harare în luna octombrie a anului 2006 în urma unui atac de cord provocat de tuberculoză. Acesta este acuzat că a organizat măcelul în urma căruia au fost omorâți mii de ruandezi și că a permis uciderea a și mai multor persoane.
În data de 7 februarie, investigatorii au ajuns la cimitirul de lângă Harare, unde mormintele nu se vedeau aproape deloc din cauza vegetației crescute.
După două ore de investigații, anchetatorii au reușit să găsească o piatră de mormânt neagră ridicată în memoria lui Sambao Ndume. Însă, ce a atras atenția a fost dată de naștere, care era identică cu cea a lui Mpiranya și anume 30 mai 1956.
Unul dintre anchetatori a povestit despre momentul descoperirii: „A fost acel moment când colegul meu a strigat: ‘L-am găsit!’ Stăteam cu toții acolo uitându-ne la [mormânt]. A fost exact cum ne-am imaginat. Toată munca grea, suișurile și coborâșurile, au dus la acest moment.”
Inscripția în limba franceză sculptată pe mormântul lui Mpiranya este: „Aici se odihnește pe vecie cel care și-a iubit patria, poporul și familia mai mult decât propria viață”.
Tribunalul internațional l-a inculpat pentru opt capete de acuzare și pentru crime împotriva umanității, însă bărbatul a fost dat dispărut și nu a putut fi judecat, conform Digi24.ro.