A fost evitat la limită un dezastru nuclear, susține Volodimir Zelenski după pana de curent de la centrala Zaporojie. Rusia are altă versiune și îi acuză pe ucraineni de „provocări”

A fost evitat la limită un dezastru nuclear, susține Volodimir Zelenski după pana de curent de la centrala Zaporojie. Rusia are altă versiune și îi acuză pe ucraineni de „provocări”
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski susține că lumea a evitat la limită un dezastru nuclear, în condițiile în care la centrala nucleară Zaporojia curentul a fost oprit ore întregi din cauza bombardamentelor rusești din zonă, o acuzație pe care Moscova o neagă, transmite Reuters.

Volodimir Zelenski spune că a fost evitat la limită un dezastru nuclear

Liderul ucrainean susține că alimentarea cu energie electrică, care este vitală pentru sistemele de răcire, a fost asigurată de generatoarele diesel de rezervă. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski i-a lăudat pe tehnicienii ucraineni care operează centrala sub comanda armatei ruse.

„Dacă personalul nostru de la stație nu ar fi reacționat după pana de curent, atunci am fi fost deja forțați să depășim consecințele unui accident cu radiații”, susține el.

„Rusia a pus Ucraina și toți europenii într-o situație la un pas distanță de un dezastru cu radiații”, a continuat Zelenski.

Rusia îi acuză pe ucraineni de „provocări”

Vladimir Rogov, un oficial numit de ruși în Energodar, oraș aflat sub ocupație rusă, a învinuit armata ucraineană pentru un incendiu care ar fi avut loc într-o pădure din apropierea centralei. El susține că orașele din zonă au rămas fără curent ore întregi.

„Asta a fost cauzată de deconectarea liniilor de electrice de la centrala nucleară Zaporojia, ca urmare a provocărilor luptătorilor lui Zelenski. Deconectarea în sine a fost declanșată de un incendiu și un scurtcircuit la liniile electrice”, susține Vladimir Rogov.

Compania nucleară de stat a Ucrainei, Energoatom, spune că a fost vorba despre prima deconectare completă la centrala capturată în martie de ruși.

ONU dorește să obțină acces la centrală și a cerut demilitarizarea zonei. La rândul său, Casa Albă s-a arătat de părere că Rusia ar trebui să fie de acord cu o zonă demilitarizată și să permită Agenției Internaționale pentru Energie Atomică să facă o inspecție pentru a evalua gradul de siguranță.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardarea zonei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`