Partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2012 și acuzat de opozanții săi de derapaj autoritar pro-rus, a declanșat aceste proteste, amânând până în 2028 orice negocieri de aderare cu UE – un obiectiv consacrat în Constituția acestei foste republici.
Înaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Volker Türk, și-a exprimat luni îngrijorarea profundă după violențele care au punctat demonstrațiile din ultimele zile, denunțând „folosirea disproporționată a forței” împotriva protestatarilor.
Luni seara, in fata Parlamentului, epicentrul tensiunilor, manifestantii fluturau steaguri georgiene sau europene, a notat un jurnalist AFP.
La fel ca dumnică, polițiștii au folosit tunuri cu apă pentru a dispersa protestatarii. În jurul orei 22.00 (18.00 GMT), i-au împins cu forța pe cei care ocupau piața din fața Parlamentului.
Câteva sute de metri mai încolo, pe bulevardul Roustavi, aceștia au folosit și gaze lacrimogene, potrivit unui reporter AFP.
Protestatarii au lansat focuri de artificii spre ofițerii de poliție protejați de scuturi, în timp ce alții au folosit lasere pentru a-i împiedica să vadă.
Câteva mii de manifestanți pro-UE, potrivit presei locale, s-au adunat și în Batumi, al doilea oraș al țării.
Anterior, premierul georgian, Irakli Kobadidze, a respins orice negocieri cu opoziţia şi a asigurat că guvernul său va depune „eforturi maxime” pentru integrarea ţării sale în Uniunea Europeană, în timp ce el însuşi anunţase săptămâna trecută suspendarea ambiţiilor de aderare.
El a susținut că protestele sunt finanțate „din străinătate”. Orice s-ar întâmpla, „nu va fi nicio revoluție în Georgia”, a avertizat Kobadidze.
Această mișcare are loc în timp ce autoritatea partidului său, Georgian Dream, este contestată de opoziție, care îl acuză că a „furat” alegerile legislative din 26 octombrie.