Iranienii au organizat marți a 12-a noapte consecutivă de proteste pentru moartea tinerei Mahsa Amini, sfidând o represiune despre care un grup pentru drepturile omului spune că a ucis peste 75 de persoane.
Manifestațiile conduse de femei au izbucnit după ce o tânără kurdă în vârstă de 22 de ani a murit în custodia poliției morale pentru că nu a respectat codul vestimentar strict al Republicii Islamice, scrie timesofisrael.com.
Autoritățile au arestat-o marți pe fiica fostului președinte Akbar Hashemi Rafsanjani pentru incitare la proteste, a declarat agenția de presă Tasnim.
„Faezeh Hashemi a fost arestat în estul Teheranului de către o agenție de securitate pentru că a incitat la proteste de stradă”, a raportat Tasnim, fără a da detalii.
Hashemi, un fost parlamentar și activist pentru drepturile femeilor, a avut în trecut înfruntări cu autoritățile în republica islamică.
În iulie, ea a fost acuzată de desfășurare de activități de propagandă împotriva țării și de blasfemie în comentariile de pe rețelele de socializare, a declarat atunci justiția.
S-a raportat că Hashemi a spus că cererea Iranului ca Gărzile Revoluționare să fie eliminate de pe o listă teroristă a SUA a fost „dăunătoare” „intereselor naționale” ale țării, potrivit rapoartelor presei de atunci.
Mass-media de opoziție cu sediul în străinătate a spus că protestele pe scară largă au continuat în diferite orașe, dar activiștii au spus că restricțiile pe internet fac din ce în ce mai dificilă difuzarea înregistrărilor video.
Agenția de știri semi-oficială Fars din Iran a declarat că „aproximativ 60” de persoane au fost ucise de la moartea lui Amini, pe 16 septembrie, în creștere față de numărul oficial de 41 de victime anunțat de autorități sâmbătă.
Dar grupul Iran Human Rights (IHR) cu sediul la Oslo a declarat că cel puțin 76 de persoane au fost ucise în represiune.
Oficialii au declarat luni că au făcut peste 1.200 de arestări. Printre cei luați în custodie s-au numărat activiști, avocați și jurnaliști, precum și protestatari.
Ministrul Sănătăţii, Bahram Einollahi, citat de agenţia oficială de ştiri IRNA, ia acuzat pe protestatari că au distrus 72 de ambulanţe, în timp ce activiştii din străinătate spun că autorităţile au folosit ambulanţe pentru a transporta forţele de securitate.
Reprimarea a atras condamnări din întreaga lume.
Marți, think-tank-ul american Freedom House a cerut „altor guverne să sprijine pe acești protestatari curajoși și să tragă oficialii iranieni la răspundere pentru abuzurile lor”.
Tensiunile cu puterile occidentale au crescut în această săptămână, Germania chemând ambasadorul Iranului, Canada anunțând sancțiuni și Teheran chemând trimișii britanici și norvegieni.