A 12-a zi a protestelor antirasism din SUA: Manifestații de amploare în marile orașe americane. Demonstrații similare au avut loc și în Europa și Australia (VIDEO)

Publicat: 07 06. 2020, 12:35
Foto: hepta.ro/ DPA Images / Joel Marklund

Zeci de mii de americani au ieșit, sâmbătă, în stradă, pentru a 12-a zi la rând, pentru a protesta față de actele de rasism și violențele polițiștilor. Izbucnite după uciderea brutală a afro-americanului George Floyd, de către un polițist, pe 25 mai, în Minneapolis, manifestațiile de sâmbătă au fost, în cea mai mare parte, pașnice. Un episod violent a avut loc, însă, în Seattle, unde forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. La fel ca în ultimele zile, proteste similare au fost organizate și în marile orașe europene, dar și în Australia, în semn de solidaritate cu manifestanții din SUA.

Protestele antirasism continuă în SUA: Manifestații de amploare pentru a 12-a zi consecutiv

Proteste de amploare au avut loc, sâmbătă, în Washington D.C., New York, Philadelphia, Chicago, Minneapolis, Atlanta, San Francisco, Los Angeles şi Seattle.

În Washington D.C. a fost cea mai amplă manifestație de până acum, zeci de mii de oameni ieșind în stradă. În aceste condiții, accesul către Casa Albă a fost blocat.

Protestatarilor din cadrul mişcării „Black Lives Matter” li s-a alăturat și primarul din Washington D.C., Muriel Bowser, informează CNN. Cu o zi înainte, aceasta îi ceruse președintelui Donald Trump să retragă forțele de ordine și pe cele ale Gărzii Naționale de pe străzile orașului, precizând că prezența acestora este „nefolositoare” și atrâgând atenșia asupra faptului că unitățile suplimentare mobilizate în contextul manifestațiilor nu fac decât să ”inflameze spiritele ”. Și tot vineri, edilul din Washington D.C. ceruse ca mesajul „Black Lives Matter” să fie scris cu vopsea galbenă pe două blocuri de pe 16th Street, o arteră care duce către Casa Albă.

Mesajul „Black Lives Matter” să fie scris cu vopsea galbenă pe două blocuri de pe 16th Street, o arteră care duce către Casa Albă

De asemenea, Muriel Bowser a decis recent ca piaţa din faţa Parcului Lafayette, aflată în apropierea Casei Albe, să fie redenumită „Black Lives Matter Plaza”.

Protestul de sâmbătă din Washington D.C. s-a prelungit până după miezul nopții.

În New York, manifestanții au traversat Podul Brooklyn, iar în San Francisco, demonstranții au blocat pentru scurt timp podul Golden Gate.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Episod tensionat în timpul manifestațiilor din Seattle

O situație tensionată a fost în Seattle, acolo unde, potrivit manifestanților, protestul era unul pașnic, însă forțele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene. Asta în condițiile în care folosirea agenților chimici a fost interzisă în acest oraș în contextl în care numeroși specialiști din domeniul sănătății au avertizat că pulverizarea acestora asupra milțimilor favorizează răspândirea accelerată a noului coronavirus.

Tensiuni au existat și în Minneapolis, orașul în care a fost ucis George Floyd. Primarul Jacob Frey a fost huiduit de demonstranți, în contextul în care a declarat că nu este de acord cu solicitarea de a nu mai finanța poliția orașului. Protestatarii au ajuns chiar în fața locuinței edilului și i-au cerut să iasă din cas, potrivit CNN.

Primarul din Minneapolis, Jacob Frey, a fost huiduit de demonstranți

Pentru ziua de sâmbătă s-a anunțat mobilizarea a peste 43.300 de membri ai Gărzii Național. În acest context, președintele Donald Trump a scris pe Twitter că numărul protestatarilor a fost mult mai mic decât estimau autorităților.

”O mulțime mult mai mică în D.C. decât se anticipa. Garda Națională, Serviciul Secret și Poliția din D.C. au făcut o treabă fantastică. Mulțumesc!”, a scris liderul de la Casa Albă pe Twitter.

Asta în condițiile în care presa de peste ocean a notat sâmbătă că în marile orașe americane au avut loc cele mai mari demonstrații de la moartea lui George Floyd.

Donald Trump, despre a 12-a zi de proteste din SUA

Proteste de amploare și în marile orașe din Europa și Australia

Proteste de amploare a avut loc, în semn de solidaritate și în mai multe orașe din Europa și Australia. La Londra, Paris, Dublin sau Berlin, dar și la Sydney, Brisbane, Melbourne și Adelaide, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în acest sfârșit de spătămână pentru a denuința rasismul și violența poliției.

George Floyd, în vârstă de 46 de ani, a fost ucis pe 25 mai, de către un polițist care și-a ținut timp de aproape nouă minute genunchiul pe gâtul bărbatului de culoare.Asta deși el se plânsese că nu mai poate respira, era imobilizat și nu putea reacționa de niciun fel. Agentul Derek Chauvin se află acum în arest, sub acuzația de crimă și omor prin imprudență.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.