96% dintre copiii din Gaza consideră că moartea lor e iminentă, jumătate dintre ei își doresc să moară cât mai repede, arată un nou studiu

Publicat: 12 12. 2024, 09:08
Actualizat: 12 12. 2024, 09:11
Imagine din Rafah, Gaza. Sursa foto: Hepta - Abaca Press / AA/ABACA

Un nou studiu despre copiii care trec prin războiul din Gaza a constatat că 96% dintre ei simt că moartea lor este iminentă și aproape jumătate doresc să moară ca urmare a traumei prin care au trecut, anunță The Guardian.

44% dintre morții de până acum din Gaza sunt copii

Un ONG din Gaza, sponsorizat de organizația caritabilă War Child Alliance, a mai constatat că 92% dintre copiii din sondaj „nu acceptau realitatea”, 79% suferă din cauza coșmarurilor și 73% prezintă simptome de agresiune.

„Acest raport dezvăluie că Gaza este unul dintre cele mai îngrozitoare locuri din lume pentru un copil”, a declarat Helen Pattinson, directorul executiv al War Child UK. „Pe lângă bombardarea spitalelor, școlilor și caselor, dezastrele legate de sănătatea psihologică a provocat răni nevăzute, dar nu mai puțin distructive copiilor care nu dețin nicio responsabilitate pentru acest război.”

Sondajul a chestionat părinții sau îngrijitorii a 504 copii din familii în care cel puțin un copil este cu dizabilități, rănit sau orfan. Eșantionul a fost împărțit între sudul și nordul Gazei și a fost completat de interviuri mai aprofundate.

Sondajul a fost realizat în iunie anul acesta, așa că este probabil să subestimeze impactul psihologic acumulat al copiilor din Gaza până în acest moment, după mai bine de 14 luni de atacul Israelului asupra teritoriului.

Numărul de decese estimat în Gaza este de peste 44.000 și o evaluare recentă a Oficiului ONU pentru Drepturile Omului a constatat că 44% dintre decesele pe care le-a putut verifica au fost copii.

Aproximativ 1,9 milioane de palestinieni din Gaza, aproximativ 90% din populația totală a teritoriului, au fost strămutați de mai multe ori. Jumătate din acest număr sunt copii care și-au pierdut casa.

Peste 60% dintre copiii chestionați au raportat că au experimentat evenimente traumatice în timpul războiului, iar unii au fost expuși la mai multe evenimente traumatice.

Se estimează că 17.000 de copii din Gaza sunt neînsoțiți, separați de părinții lor, deși studiul notează că numărul real poate fi mult mai mare.

Raportul avertizează: „A fi separați de familiile lor îi supune pe acești copii la un risc crescut de exploatare, abuz și alte încălcări grave ale drepturilor lor”.

Copiii sunt afectați pe viață de război

„Ca urmare a unei astfel de expuneri, copiii dezvoltă răspunsuri care pot persista mult timp după încetarea războiului, afectându-le profund viața de zi cu zi”, se adaugă.

„Răspunsurile traumatice se pot manifesta în diferite moduri, inclusiv suferință emoțională continuă, anxietate, schimbări de comportament, dificultăți de a relaționa, regresie, coșmaruri, tulburări de somn, probleme de alimentație și simptome fizice precum durerea.”

Sentimentul de a fi condamnat la moarte a devenit omniprezent. Aproape toți copiii (96%) spun că simt că moartea lor este iminentă, iar 49% își doresc de fapt să moară cât mai rapid, un sentiment care era mult mai răspândit în rândul băieților (72%) decât al fetelor (26%).

Pattinson a spus: „Comunitatea internațională trebuie să acționeze acum înainte ca catastrofa sănătății mintale a copiilor la care asistăm să se înglobeze în traume multigeneraționale, cu ale căror consecințe se va confrunta regiunea în deceniile următoare”.