Un judecător turc a decis, luni, să țină în închisoare cinci oameni implicați în procesul deschis după fuga fostului șef Nissan Carlos Ghosn din Japonia, în Liban, prin Istanbul, susține avocatul unui dintre suspecți, potrivit Reuters.
Un om din conducerea executivă a operatorului turc de curse aeriene private MNG Jet și patru piloți au fost reținuți, în debutul lunii ianuarie, la puțin timp după fuga lui Ghosn. Ei au fost acuzați de contrabandă cu migranți, faptă pentru care ar putea primi o pedeapsă maximă de opti ani de închisoare cu executare.
La acea vreme, reprezentanții MNG Jet au susținut că angajatul din conducere a acționat fără cunoștința companiei și au înaintat o plângere penală pentru folosirea ilegală a aeronavelor sale.
„Ne așteptăm ca al nostru client să fie achitat în cele din urmă”, a afirmat Mehmet Fatih Danaci, o avocată a lui Okan Kosemen, angajat în conducerea executivă a operatorului de curse aeriene private, adăugând că și dacă ar fi găsit vinovat și i s-ar aplica pedeapsa maximă, el ar petrece puțin timp în spatele gratiilor.
Poziția sa vine în contextul în care, în luna aprilie, parlamentul Turciei adopta un proiect de lege prin care se permite eliberarea a zeci de mii de prizonieri, astfel încât să mai scape de presiune închisorile aglomerate, dar și să îi ferească pe cei închiși de noul coronavirus.
„Chiar și dacă ar fi condamnat pentru această infracțiune, clientul nostru, care neagă acuzația, aproape că a petrecut deja în spatele gratiilor timpul necesar impus de amnistia implementată recent”, mai spune Danaci.
Prima audiere completă în această speță va avea loc în 3 iulie.
Reamintim că fostul președinte Nissan, care are și cetățenie libaneză, a fugit din Japonia, unde se afla în arest la domiciliu pentru a fi judecat într-un proces privind nereguli financiare, și a ajuns în Liban, unde nu va fi urmărit de justiție. La graniță, el s-ar fi folosit de un pașaport turc.
„Acum de 400 de zile am fost luat în mod brutal din lumea pe care o știam și nu am avut de atunci niciun moment real de libertate. Nu mi-am văzut familia timp de șase săptămâni și am fost interogat și 8 ore pe zi, fără prezența unui avocat.Doreau să mă țină la izolare cât mai mult. Va fi tot mai rău dacă nu vei mărturisi tot, mi se tot spunea.
Nu vreau să vorbesc despre cum am părăsitJaponia, ci despre de ce am făcut-o. Decizia de a fugi a fost cea mai grea din viața mea Nu ar fi trebuit să fiu arestat, acuzațiile ce mi se aduc sunt cu totul false. Nu am fugit de justiție, ci de injustiție. Nu am avut de ales pentru că înJaponianu aveam cum să fiu judecat în mod corect. ÎnJaponiarata de condamnare este de 99,4%, iar pentru străini este și mai ridicată”, afirma Carlos Ghosn, în primele declarații după ce a fugit din Japonia, potrivit HotNews.