5 morți și 20 de răniți după un atentat cu o mașină-bombă la o cafenea din Mogadiscio, în timpul finalei Euro 2024

5 morți și 20 de răniți după un atentat cu o mașină-bombă la o cafenea din Mogadiscio, în timpul finalei Euro 2024

Gruparea jihadistă Al-Shabaab este suspectată că a detonat o mașină-bombă în fața unei cafenele din Mogadiscio, capitala Somaliei, în timp ce fanii fotbalului urmăreau finala Euro 2024, provocând cinci morți, potrivit AFP.

Cinci persoane au murit în urma exploziei

Cinci persoane au fost ucise într-o puternică explozie cu mașină-bombă duminică seara, într-o cafenea din capitala somalezei Mogadiscio, care era plină de fani de fotbal care urmăreau finala Euro 2024, a declarat presa locală, citând poliția.

Imaginile postate online au arătat o minge de foc uriașă și trombe de fum pe cerul nopții, în timp ce explozia a distrus popularul restaurant din centrul orașului.

„O mașină-bombă a fost detonată în această seară în fața Top Coffee Restaurant… plasată de teroriști kharijiți”, a raportat Agenția Națională de Știri din Somalia, folosind termenul pe care oficialii îl adoptă pentru a descrie gruparea jihadistă Al-Shabaab legată de Al-Qaeda.

„Rapoartele preliminare ale poliției confirmă cinci decese și aproximativ 20 de răniți”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției, maiorul Abdifitah Aden Hassan, potrivit SONNA pentru presa de stat.

Televiziunea Națională Somalia a raportat aceleași informații despre atentatul, care a avut loc în timp ce tinerii urmăreau meciul dintre Spania și Anglia.

Un jurnalist AFP a declarat că pompierii, poliția și ambulanțele s-au grăbit la locul exploziei.

Al-Shabaab duce o luptă sângeroasă împotriva guvernului somalez

Poliția a izolat zona, care este aproape de complexul palatului prezidențial cunoscut sub numele de Villa Somalia și era foarte aglomerată în momentul bombardamentului.

Al-Shabaab duce o luptă sângeroasă împotriva fragilului guvern federal al Somaliei de mai bine de 17 ani și a efectuat numeroase bombardamente în Mogadiscio și în alte părți ale țării.

A avut loc o relativă acalmie în atacuri în ultimele luni, în timp ce guvernul continuă cu o ofensivă împotriva militanților islamiști.
Dar sâmbătă, cinci deținuți despre care se spune că sunt luptători Al-Shabaab au fost uciși într-un schimb de focuri cu gardienii închisorii într-o încercare de evadare a închisorii din închisoarea principală din Mogadiscio.

De asemenea, trei gardieni au fost uciși și alți 18 răniți în confruntare, au spus oficialii penitenciarului, după ce prizonierii au reușit să pună mâna pe arme.

Președintele Somaliei, Hassan Sheikh Mohamud, a promis un război „total” împotriva jihadiștilor, iar trupele guvernamentale și-au unit forțele cu milițiile clanurilor locale într-o campanie militară susținută de atacuri aeriene americane.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Alina Achim („România Renaște”): PNL dă o lege pentru un singur om – Iohannis. Românii sunt sătui să vadă această încercare aproape disperată a președintelui de a-și asigura o funcție după ce-și termină mandatul (VIDEO)
21:26 - Stelian Bujduveanu (PNL), despre legea prin care Klaus Iohannis ar putea fi ales senator: Această practică nu este doar în România. Experiența oamenilor care au servit țara trebuie să fie pusă în favoarea cetățenilor și pentru cetățeni (VIDEO)
21:17 - Care este diferența dintre roșiile românești și cele turcești. Românii consumă cele mai multe roșii de import din Turcia
20:57 - Ionuț Stroe (PNL), despre sprijinul UE pentru sinistrați: Sunt două tipuri de sprijin pe care Comisia Europeană le poate acorda României (VIDEO)
20:53 - Taximetriștii din Timișoara sunt la un pas de revoltă. „Dispeceratele au creat un adevărat cartel”
20:31 - Ministrul Mediului: „Vârful de debit pe Dunăre va fi pe 28-29 septembrie. Va fi mai mult decât dublu a ce avem acum” / Cum s-au pregătit autoritățile (VIDEO)
20:27 - A fost activat planul roșu de intervenţii! Peste 70 de copii, intoxicați după ce au mâncat hrana primită de la școală. Asistenţii şi medicii au scos pe bandă rulantă elevii din ambulanţe
20:22 - Primul trec electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani a fost distrus de pietre. Vehiculul a intrat în reparații înainte de a fi pus în circulație
19:59 - Locul ascuns din România care este înconjurat de peisaje frumoase și legende. Puțin români știu despre existența lui
19:51 - Eugen Tomac a explicat în ce constă, de fapt, portofoliul obținut de România la Comisia Europeană: Nu are responsabilități care să influenteze major politicile în Europa (VIDEO)