28 de țări au votat rezoluția ONU pentru ca Israelul să fie tras la răspundere pentru crime de război în Gaza. SUA, Germania și Bulgaria printre țările care s-au opus. România s-a abținut de la vot

Publicat: 05 04. 2024, 13:36
Actualizat: 05 04. 2024, 13:38
Premierul israelian și ministrul apărării, Benjamin Netanyahu și Yoav Gallant. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Amos Ben-Gershom

Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite a adoptat vineri o rezoluție prin care cere ca Israelul să fie tras la răspundere pentru posibilele crime de război și crime împotriva umanității comise în Fâșia Gaza.

Douăzeci și opt de țări au votat pentru, 13 s-au abținut și șase au votat împotriva rezoluției

Rezoluția a subliniat „necesitatea de a asigura răspunderea Israelului pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar și ale drepturilor omului”.

Consiliul ONU și-a exprimat, de asemenea, „îngrijorarea față de rapoartele privind încălcările grave ale drepturilor omului și încălcările grave ale dreptului internațional umanitar, inclusiv despre posibile crime de război și crime împotriva umanității din Teritoriul Palestinian Ocupat”.

Meirav Eilon Shahar, reprezentantul permanent al Israelului la ONU la Geneva, a acuzat Consiliul că „a abandonat de mult poporul israelian și că apără Hamas”.

„Conform rezoluției din fața dumneavoastră de astăzi, Israelul nu are dreptul de a-și proteja poporul, în timp ce Hamas are tot dreptul de a ucide și tortura israelieni nevinovați”, a spus ea înainte de vot. „Un vot „Da” este un vot pentru Hamas.”

Statele Unite au promis să voteze împotriva rezoluției, deoarece nu conținea și o condamnare directă a Hamas pentru atacurile din 7 octombrie și nici „o referire la natura teroristă a acelor acțiuni”.


Totuși, a spus că aliatul său Israel nu a făcut suficient pentru a salva viețile civililor.

„Statele Unite au cerut în mod repetat Israelului să evite victimele civile și să se asigure că lucrătorii umanitari își pot îndeplini misiunea esențială în siguranță”, a declarat Michèle Taylor, reprezentant permanent al SUA la Consiliu.

„Asta nu s-a întâmplat și, în doar șase luni, mai mulți angajați la ONG-urile umanitare au fost uciși în acest conflict decât în oricare alt război al epocii moderne”.

Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU, care se întrunește de mai multe ori pe an, este singurul organism interguvernamental menit să protejeze drepturile omului la nivel mondial. Poate spori controlul asupra dosarelor țărilor privind drepturile omului și poate autoriza investigații.