2015, cel mai cald an din istorie: Nivelul dioxidului de carbon din aer e cu o treime mai mare decât la începutul Revoluţiei Industriale. În fiecare deceniu, pierdem 12% din gheaţa arctică

Publicat: 27 05. 2015, 17:28

Lumea este în pragul celui mai cald an din istorie, după cum arată datele din primele patru luni ale anului. De asemenea, ultimele 12 luni, dacă ar fi analizate, au bătut recordurile mondiale de căldură, scrie Adevărul.

Anul acesta, Antarctica a trecut prin cele mai calde două zile din istorie. Temperaturile au fost înregistrate în martie. De asemenea, Guinea Ecuatorială, Ghana, Venezuela şi Laos au înregistrat cele mai crescute temperaturi din istorie.

Potrivit datelor statistice, primele patru luni ale anului au fost cu 0,80 grade Celsius mai calde decât media istorică. Cercetătorii se tem că acesta este finalul perioadei de 18 ani de pauză în încălzirea globală.

Meteorologii avertizează că fenomenul El Nino din Oceanul Pacific va duce la ploi la tropice şi secetă în Africa şi India. El Nino încălzeşte atmosfera Pământului. Potrivit datelor NASA, 2014 a fost cel mai cald an din istorie, cu 0,68 grade Celsius mai mari decât media.

Cu excepţia anului 1998, cei mai calzi 10 ani din istorie au avut loc din 2000 încoace. Un efect al acestui lucru este topirea gheţarilor din zona Arctică. Sateliţii au observat această micşorare din 1979. În fiecare deceniu, pierdem 12% din gheaţa arctică. În 2012, jumătate din gheaţa arctică prezentă şi studiată în 1979 dispăruse.

Mările au un nivel din ce în ce mai crescut, din cauza topirii gheţii din Groenlanda, Antarctica şi Alaska. Unele oraşe, cum ar fi Miami, ar putea ajunge sub ape până în 2050.

Nivelul dioxidului de carbon din aer e cu o treime mai mare decât la începutul Revoluţiei Industriale din 1750 şi cel mai mare din ultimii 800.000 de ani. Cu cât e mai mult dioxid de carbon în aer, oceanele devin acide şi organismele din ele mor. Practic, până la finalul secolului, oceanele ar putea fi un dezastru, iar ecosistemele s-ar putea transforma definitiv.