13.000 documente referitoare la asasinarea lui Kennedy au fost desecretizate și publicate online. Unde le puteți citi

Publicat: 16 12. 2022, 11:55
Actualizat: 16 12. 2022, 11:59
John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite, a fost împușcat mortal chiar în timpul mandatului său, pe 22 noiembrie 1963, la Dallas. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Keystone Press Agency

Arhivele Naţionale din SUA au publicat joi peste 13.000 de documente legate de asasinarea preşedintelui John F. Kennedy în 1963.

Execuția a șocat întreaga lume şi a dat naștere multor speculaţii și teorii ale conspirației.

Casa Albă, invocând preocupări legate de securitatea naţională, a blocat publicarea a mii de documente.

Un astfel de lot de arhive fusese deja desecretizat în decembrie 2021 și, recent, 97% din cele aproximativ cinci milioane de pagini ale dosarului au fost făcute accesibile publicului putând fi consultate pe site-ul Arhivelor Naționale americane.

„Administrația Arhivelor Naționale și a Înregistrărilor (NARA) prelucrează înregistrări legate de asasinarea lui John F. Kennedy, reținute anterior, pentru a se conforma Memorandumului președintelui Joe Biden pentru șefii departamentelor și agențiilor executive privind certificarea temporară privind divulgarea informațiilor în anumite înregistrări legate de asasinarea președintelui John F. Kennedy , care necesită divulgarea înregistrărilor ce pot fi eliberate până la 15 decembrie 2022. Arhivele Naționale au postat înregistrări online pentru a se conforma acestor cerințe” se menționează pe site-ul amintit.

Joe Biden a indicat într-o notă că un număr „limitat” de documente nu pot fi făcute publice

Președintele democrat susține că este o măsură „necesară” pentru „a pr eveni daune aduse apărării militare, operaţiunilor de informaţii, forţelor de ordine sau politicii externe” această limitare a accesului la anumite documente.

Asasinarea preşedinte american la data de 22 noiembrie 1963, în Dallas, Texas, a dat naştere la numeroase teorii ale conspiraţiei, alimentate o întreagă literatură şi ecranizări precum „JFK” (1991) al lui Oliver Stone.

Conspiraționiștii concluziile aşa-numitei „Comisii Warren”, care a stabilit în 1964 că Lee Harvey Oswald – ucis două zile mai târziu -, un fost puşcaş marin care a trăit în Uniunea Sovietică, a acţionat singur în asasinarea preşedintelui Kennedy.

Cauzele asasinării au fost puse atât pe seama unor guverne comuniste sau chiar a URSS ori a serviciilor secrete americane cât și pe anumite forțe oculte care ar conduce din umbră politicile globale.

În 2017, și Donald Trump a făcut publice o serie de dosare în acest caz, în conformitate cu o lege a Congresului din 1992 care impune ca toate documentele legate de preşedintele Kennedy să fie publicate în termen de 25 de ani.