Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen

Președinta Parlamentului European cere Consiliului UE să găsească un compromis pentru aderarea României la Schengen
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexey Vitvitsky

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat joi surprinsă și “extrem de dezamăgită” de decizia din Consiliul de Justiţie şi Afaceri Interne al UE în cadrul căreia România şi Bulgaria au fost menținute nejustificat în afara Spaţiul Schengen.

“Sunt extrem de dezamăgită de amânarea aderării Bulgariei şi României la Schengen.

Ambele ţări sunt pregătite şi meritau să intre.

Din partea Parlamentului European, cer Consiliului UE să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. Numai atunci suntem uniţi cu adevărat“, a scris Metsola, membră a Partidului Popular European, pe contul său de Twitter.

Austria și Olanda au votat joi, în cadrul reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne al Uniunii Europene, împotriva aderării României și a Bulgariei la spațiul de liberă circulație Schengen, nefiind întrunită unanimitatea necesară pentru ca cele două state să intre în spațiul de liberă circulație.

Austria este singura ţară din UE care s-a opus intrării României în spaţiul Schengen iar în cazul Bulgariei, opoziţia a fost exprimată şi de către Austria și Olanda.

Bulgaria amenință cu consecințe

Preşedintele Rumen Radev a amenințat, joi, statele UE care au umilit Bulgaria – referindu-se la Olanda şi Austria – că nu vor putea sta relaxate până ce statul vecin nu va fi în Schengen.

Ferm și direct, șeful statului a subliniat ca valurile de emigranți din Turcia vor putea fi oprite de Bulgaria în funcție de rapiditatea cu care țara sa va intra cu drepturi depline în Schengen.

Radev, fermitate de lider: „autorităţile bulgare nu pot securiza frontierele externe ale UE până nu se va lua decizia admiterii în Schengen”

Rumen Radev a afirmat azi că statele UE care au respins admiterea Bulgariei în Schengen, trebuie să ţină cont de faptul că, în funcţie de rapiditatea cu care va fi depăşit blocajul aderării, în aceeași măsură vor reuşi și autorităţile bulgare să mobilizeze forţe şi fonduri de la frontierele cu România şi Grecia la frontiera cu Turcia, care este şi frontiera externă a Uniunii Europene – conform site-ului Novinite.com.

Mai mult, Radev a subliniat că admiterea în Schengen „va înseamna că aceste ţări vor deveni mai relaxate doar dipă acţiunile Bulgariei de protejare a frontierei externe a Uniunii Europene”.

„Bulgaria a îndeplinit toate criteriile tehnice pentru admiterea în Schengen din 2011. Bulgaria, de bună-credinţă, a convocat două noi inspecţii în ultimele luni. Rezultatele sunt excelente.

Nu acceptăm impunerea permanentă de condiţii suplimentare care sunt în totalitate în afara criteriilor de apartenenţă la Spaţiul Schengen.

Este extrem de ilogic în aceste condiţii de crize – în materie de securitate, economică, socială – ca Bulgaria şi România să fie ţinute în afara Spaţiului Schengen”, a subliniat preşedintele bulgar.

Consiliul Uniunii Europene pentru Justiţie şi Afaceri Externe a decis admiterea Croaţiei în Spaţiul Schengen, anunţă Preşedinţia cehă a instituţiei, precizând că au fost respinse solicitările României şi Bulgariei; reprezentantul Austriei s-a pronunţat împotriva integrării României şi Bulgariei în Schengen iar cel al Olandei a votat împotriva admiterii Bulgariei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`