12 români suspectați de trafic de persoane au fost audiați de autoritățile ungare. Ei sunt acuzaţi că ar fi fost implicaţi în moartea a 71 de imigranţi găsiți sufocați în camionul abandonat din Austria

12 români suspectați de trafic de persoane au fost audiați de autoritățile ungare. Ei sunt acuzaţi că ar fi fost implicaţi în moartea a 71 de imigranţi găsiți sufocați în camionul abandonat din Austria
Foto: article.wn.com

UPDATE III: Numărul victimelor a crescut la 71 de persoane, dintre care 59 de bărbați, opt femei și patru copii.

UPDATE II: Din unele surse, șoferul care a condus camionul ar fi fost bulgar. De altfel, MAE a dezmințit informația potrivit căreia șoferul ar fi fost român și a transmis că mașina nu este înmatriculat în România. Vehiculul ar fi aparţinut în trecut unei companii slovace deţinute de actualul ministru de Finanţe al Cehiei.

”Camionul avea plăcuţe de înmatriculare maghiare, deci este posibil să fi traversat Ungaria sau cel puţin o parte dintre traficanţi ar putea fi cetăţeni maghiari”, a declarat Janos Lazar, şeful de cabinet al premierului Ungariei, potrivit Digi24.  Oficialii ungari bănuiesc că în reţea sunt implicaţi şi cetăţeni maghiari.

UPDATE: Bilanţul imigranţilor găsiţi sufocaţi într-un camion pe o autostradă din Austria a crescut la 70 de morţi, informează B1 TV.

12 români suspectaţi de trafic de persoane au fost reţinuţi şi audiaţi de autorităţile ungare, anunţă Ministerul Afacerilor Externe, potrivit B1 TV. Aceştia află dacă vor fi arestaţi pentru 30 de zile după ce au fost acuzaţi că ar fi fost implicaţi în moartea celor 50 de imigranţi găsiţi sufocaţi într-un camion pe o autostradă din Austria.

Ieri seară, reprezentanţii MAE au anunţat că niciun român nu este implicat în acest caz, după ce purtătorul de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban spunea că are date de la poliţia austriacă potrivit cărora şoferul care a lăsat un camion plin cu cadavre şi a dispărut ar fi cetăţean român. Între timp, alţi sute de oameni şi-au pierdut viaţa după ce două bărci din Libia s-au răsturnat în apropierea de oraşul Zuwara.

Dacă iniţial autorităţile române au anunţat că niciun român nu este implicat în tragedia de pe autostrada din Austria, reprezentanţii MAE au revenit cu un comunicat în care se arată că 12 români au fost reţinuţi de poliţiştii maghiari şi vor prezentaţi cu propunere de arestare pentru trafic de persoane.

Camionul morții a fost abandonat de un criminal pe o autostrada din Austria. Înauntru, 50 de oameni care sperau la o viața mai bună au ramas fără aer ori s-au sufocat. Şoferul s-a făcut nevăzut. La scurt timp, purtătorul de cuvânt al premierului ungar, Viktor Orban, a anunţat că a primit date potrivit cărora cel care a înmatriculat maşina într-o localitate din Ungaria este cetăţean român. Informaţia a fost preluată în toată presa internaţională, însă oficialii austrieci nu au făcut nicio declaraţie în privinţa naţionalităţii şoferului. Iar în faţa acestei crize a imigranţilor, liderii europeni încearcă să găsească soluţii.

”Suntem cu toții zguduiți de vestea că până la 50 de oameni și-au pierdut viețile după ce au traversat granița ajutați de traficanți de oameni criminali. Astăzi, există mai mulți refugiați în Balcani decât au existat vreodată dupa cel de-al Doilea Război Mondial. Am facut o propunere comună francezo-germană pentru crearea unor centre de înregistrare sau hotspoturi sa fie create pâna la sfîrșitul anului”, a declarat cancelarul german Angela Merkel într-o conferință.

Însă în timp ce politicienii sunt în şedinţe, imigranţii mor pe capete. Sute de oameni şi-au pierdut viaţa după ce două bărci din Libia s-au răsturnat în apropierea de oraşul Zuwara. Alte 51 de cadavre au fost găsite în cala unui vas care traversa Marea Mediterană după ce plecase din aceeaşi ţară africană. Cele mai multe dintre victime sunt femei şi copii.

Între timp, la frontiera dintre Serbia şi Ungaria sunt aşteptate aproximativ 50 de autobuze care transportă circa 2.500 de imigranţi, în principal din Orientul Mijlociu, potrivit Le Figaro. Peste 200.000 de refugiaţi au sosit în Grecia în acest an, jumatate dintre ei doar în ultima luna. Alţi 100.000 au ajuns în Italia.

 

 

 

Urmăriți B1TV.ro și pe
`