116 zile de război: Un nou comandant rus a fost desemnat pentru conducerea operațiunilor militare din Ucraina

Publicat: 19 06. 2022, 08:32
Actualizat: 19 06. 2022, 08:48
Foto: Facebook/MinistryofDefenceUA

Schimbare importantă în comandamentul armatei ruse. Colonelul Andrei Serdiukov, șeful forțelor aeriene ruse, ar fi fost schimbat din funcție din cauza pierderilor masive în rândul parașutiștilor, potrivit datelor furnizate de Institutul pentru Studierea Războiului (ISW).

Acesta ar fi căzut în dizgrația superiorului său din cauza pierderilor uriașe înregistrate pe fronturile din Ucraina.

În locul său ar fi fost desemnat generalul-colonel Mihail Teplinski, originar din regiunea Donețk.

Andrei Serdiukov a condus operaţiunea de ocupare a Crimeei în 2014, iar mai târziu – din aprilie până în septembrie 2019 – a condus un grup militar rus în Siria.

Armata rusă își concentrează bombardamentele în regiunea Luhansk

Rusia își intensifică atacurile cu rachete în estul şi centrul Ucrainei. Pe de altă parte, oficialii de la Kiev sunt dispuși să lupte până când își vor recupera teritoriile disputate. Sievierodoneţk este un oraş strategic important, pentru că atunci când Rusia va prelua controlul zonei, va avea putea anexa întreaga regiune Luhansk. Guvernatorul Serhiy Gaidai a declarat că atacurile ruseşti asupra oraşelor aflate chiar la sud de Sievierodoneţk au fost respinse de trupele ucrainene, în ciuda situaţiei dificile.

.„Ruşii şi-au aruncat toate rezervele în direcţia Sievierodoneţk şi Bakhmut. Ei încearcă să preia controlul deplin asupra centrului regional şi să taie autostrada Lysychansk-Bakhmut. Nu au niciun succes, mor pe capete”, a declarat Gaidai. Deşi oraşul Lysychansk a fost bombardat în mod constant, a rămas sub controlul ucrainenilor.

Negocierile dintre Rusia și Ucraiana ar putea fi reluate

Ucraina vrea să reia negocierile de pace cu țara agresoare, Rusia. David Arahamia, negociatorul-şef al Kievului, este de părere că noi discuții între ruși și ucraineni ar putea avea loc în luna august a acestui an, moment în are forțele militare ucrainene vor întreprinde operaţiuni de contraatac în diferite locuri.

În schimb, Federația Rusă cere demilitarizarea Ucrainei, precum și cedarea teritoriilor Doneţk şi Lugansk din estul statului.

Ultimele negocieri dintre Ucraina și Federația Rusă au avut loc în luna martie, la Palatul Dolmabahce, din Istanbul. Acestea au făcut parte din seria celor patru runde de negocieri ruso-ucrainene. Discuțiile s-au întins pe durata a 4 ore, la finalul cărora Ucraina era gata să acceste statutul de stat neutru în cazul în care sistemul garanțiilor de securitate ar fi funcționat, amia precis renunțarea la statutul de candidat NATO.