Talibanii au negat faptul că unul dintre liderii lor a fost ucis într-un schimb de focuri cu o grupare rivală
Talibanii au negat marți faptul că unul dintre liderii lor de vârf a fost ucis într-un schimb de focuri cu o grupare rivală, în urma zvonurilor despre disensiunile din interiorul mișcării la aproape o lună după preluarea puterii la Kabul.
Talibanii neagă asasinarea unor lideri de top ai grupării
Sulail Shaheen, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că Mullah Abdul Ghani Baradar, fost șef al biroului politic taliban care a fost numit viceprim-ministru săptămâna trecută, a emis un mesaj vocal prin care respinge afirmațiile că ar fi fost ucis sau rănit într-un conflict, scrie france24.com.
„El spune că este minciună și este total lipsită de temei”, a spus Shaheen într-un mesaj pe Twitter.
Baradar, care a fost numit săptămâna trecută ca numărul doi după Mullah Mohammed Hassan Akhundzada în guvernul de tranziție taliban, a lipsit din spațiul public, determinându-i pe unii afgani să se întrebe dacă liderul este sau nu în viață.
Grupul islamist a lansat fotografii ale unei note scrise de mână de la unul dintre deputații lui Baradar spunând că se află în Kandahar, apoi a distribuit luni un mesaj audio care pretindea că este al lui Baradar.
„Au existat știri în mass-media despre moartea mea”, a spus Baradar în clip. „În ultimele nopți am fost plecat în deplasări. Oriunde aș fi în acest moment, suntem cu toții bine, toți frații și prietenii mei.
„Mass-media publică întotdeauna propagandă falsă. Prin urmare, respingeți cu curaj toate aceste minciuni și vă confirm 100% că nu există nicio problemă și nu avem nicio problemă”.
Zvonuri despre ciocniri cu rețeaua Haqqani
Negările urmează după zile de zvonuri conform cărora susținătorii lui Baradar s-au confruntat cu cei ai lui Sirajuddin Haqqani, șeful rețelei Haqqani, care se află lângă granița cu Pakistanul și a fost învinuit pentru unele dintre cele mai grave atacuri sinucigașe.
Zvonurile urmează speculațiilor cu privire la posibile rivalități dintre comandanții militari precum Haqqani și liderii de la biroul politic din Doha precum Baradar, care au condus eforturile diplomatice pentru a ajunge la o înțelegere cu Statele Unite.
Talibanii au negat în repetate rânduri speculațiile cu privire la diviziunile interne.
Baradar, cândva văzut ca probabil șeful unui guvern taliban, nu a mai fost văzut în public de ceva timp și nu făcea parte din delegația ministerială care s-a întâlnit duminică la Kabul cu șeicul Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani din Qatar.
De asemenea, Akhundzada, liderul suprem al mișcării, nu a fost văzut în public de când talibanii au pus mâna pe Kabul în 15 august, deși a emis o declarație publică când s-a format noul guvern săptămâna trecută.