Se împlinesc 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Acest tratat reprezintă consfințirea internațională a unirii Transilvaniei cu Regatul României. Tratatul de la Trianon a fost semnat la data de 4 iunie 1920 între Puterile Aliate învingătoare în Primul Război Mondial și Ungaria, în calitate de succesor al Imperiului Austro-Ungar și stat învins în urma războiului. Era doar unul dintre tratatele care au urmat Conferinței de Pace de la Paris (1919-1920), conferință ce avea ca misiune reglementarea problemelor postbelice ale Europei și stabilirea unei noi ordini politice și teritoriale. În această zi, ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului Ungariei, Gergely Gulyás, a declarat că naţiunea maghiară este singura care a reuşit miracolul de a rămâne în viaţă în pofida unei tentative de omor reuşite şi îndeplinite
100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon. Cu ocazia centenarului, Gergely Gulyás, ministrul care conduce Cancelaria Prim-ministrului Ungariei, a declarat că țara sa a fost obligată să semneze dictatul de pace de la Trianon, pierzând două treimi din țară.
„Un maghiar dintrei s-a trezit dincolo de graniţă, fără să se fi mutat de acasă. Ne aplecăm capul în faţa victimelor maghiare ale secolului pecare l-am lăsat în urmă, ne gândim la toţi cei care au fostexecutaţi, întemniţaţi sau ruinaţi pentru că au fost maghiari. Negândim la cei care, în secolul care a trecut, au trebuit să-şijertfească viaţa din iubire pentru patrie, pentru că în aceşti 100de ani ataşamentul faţă de patrie a păstrat ţara şi nu pe cei careau rămas credincioşi patriei”, a declarat ministrul, conform agenției de presă maghiare, transmite News.ro.
Mai mult, acesta spune că, an de an, la 4 iunie este zi de doliu național. Oficialul maghiar menționează și faptul că în ultimii zece ani aproape 1 100.000 de unguri din alte ţări au obținut cetățenia maghiară.
“La 90 de ani după Trianon am creat din nou posibilitatea de a crea o legătură de drept comun între maghiari şi maghiari, între statul ungar şi cetăţenii săi”, a afirmat ministrul.
Tratatul de la Trianona fost semnat la data de4 iunie1920întrePuterile Aliateînvingătoare înPrimul Război MondialşiUngaria, în calitate de stat succesor alImperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial. Tratatul a fost semnat în Palatul Marele Trianon de laVersaillesde către 16 state aliate (inclusivRomânia), pe de o parte, şi de Ungaria, de altă parte.
Tratatul a fost semnat pentru a stabili frontierele noului statUngariacu vecinii săi:Austria,Regatul Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor(stat devenit ulteriorIugoslavia),RomâniaşiCehoslovacia.
În principiu, Tratatul consfinţea includerea teritoriului Croaţiei-Slavoniei (partea de nord a Republicii Croaţia) şi Voivodinei (inclusiv treimea de vest a Banatului) în cadrul Regatului Sârbilor, Croaţilor şi Slovenilor, a Slovaciei şi Ruteniei (azi: Republica Slovacia şi, respectiv, Regiunea Transcarpatia din Ucraina) în cadrul Cehoslovaciei, a Transilvaniei şi părţii răsăritene a Banatului în cadrul României şi a Burgenlandului în cadrul Republicii Austriei.