Marea Britanie: Peste 100.000 de oameni au decis să nu îşi mai plătească facturile la gaz şi electricitate, în semn de protest faţă de creşterea preţurilor
Peste 100.000 de oameni din Marea Britanie s-au angajat să-și anuleze debitările directe pentru gaz și electricitate din octombrie, în semn de protest față de creșterea prețurilor la energie, potrivit unui grup de campanie, informează The Guardian.
Campania a adunat, în câteva săptămâni, peste 100.000 de oameni
Don’t Pay UK, campania de neplată în masă, a început în iunie cu un eveniment de lansare la o demonstrație sindicală din Londra la care au fost înmânate 20.000 de fluturași.
„În doar câteva săptămâni, peste 100.000 dintre noi din toată țara ne-am reunit pentru a spune că vom refuza să fim împinși în sărăcia energetică și că nu mai dorim să plătim pentru profiturile companiilor energetice”, se spune.
Deși inițial a atras sprijinul activiștilor predominant de stânga, unii care s-au identificat drept marxişti, comuniști și anarhiști, fondatorii săi anonimi spun că nu sunt afiliați niciunui partid politic.
„Construim cea mai mare campanie de neplată în masă de la Poll Tax și arătăm puterile care sunt că puterea noastră colectivă va forța încetarea acestei crize”
Oamenii vor să se alăture la o „grevă de plată”
Anunțul vine în timp ce peste 98.000 de persoane au promis să se alăture unei „greve de plată” din octombrie, când facturile medii ale gospodăriilor vor crește la 3.500 de lire sterline pe an, odată cu intrarea în vigoare a noului plafon energetic.
Mișcarea urmărește ca un milion de gospodării să își anuleze debitările directe ca parte a „grevei de plată”, dacă guvernul nu mai ia măsuri pentru a opri creșterea.
Se estimează că acest lucru ar reține 1,4 miliarde de lire sterline de la furnizori în timpul iernii.
Creșterea facturilor la energie este o „criză națională”
În această săptămână, campionul consumatorilor Martin Lewis a descris creșterea facturilor la energie drept „o criză națională” de amploarea pandemiei de Covid , iar fostul prim-ministru, Gordon Brown, scriind în The Guardian , a cerut ca companiile de energie care nu pot oferi facturi mai mici să fie temporar. readuse în proprietate publică.
Joi, Boris Johnson, cancelarul, Nadhim Zahawi, și secretarul de afaceri, Kwasi Kwarteng, s-au întâlnit cu șefii companiilor de energie pentru a discuta situația.
Johnson a făcut apel la companiile de electricitate să ajute la reducerea presiunilor legate de costul vieții, dar a adăugat că orice „decizie fiscală semnificativă” ar fi pe care să-l ia oricine îi va urma luna viitoare.
Trezoreria a declarat că Zahawi și firmele energetice au convenit să „lucreze îndeaproape” în următoarele săptămâni pentru a se asigura că publicul, inclusiv clienții vulnerabili, este sprijinit în fața costurilor în creștere, dar nu au detaliat ce ar implica asta.