Zonele din București unde blocurile sunt foarte sensibile în cazul unui cutremur puternic

Zonele din București unde blocurile sunt foarte sensibile în cazul unui cutremur puternic
Foto simbol: Pixabay

Cutremurul devastator din Turcia a readus în prim-plan o mare grijă a bucureștenilor. Care sunt zonele din capitală unde blocurile s-ar putea prăbuși în cazul unui seism mai puternic.

În cazul unui seism, situația ar putea fi tragică în București, consideră specialiștii

Aceștia cred că un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, în București, ar provoca peste 6.000 de morți și 16.000 de răniți. Peste 23.000 de clădiri ar fi afectate, iar 1.000 dintre ele s-ar prăbuși, conform unor estimări inițiale.

Specialiștii de la Institutul Național pentru Fizica Pământului au dezvoltat o aplicație prin care se poate vedea nivelul ridicat al riscului de cutremure în București.

După cum se poate observa pe hartă, cartierele din sudul Bucureștiului sunt cele mai ferite de riscul seismic. Pe de altă parte, cartierele din nordul capitalei sunt cele mai expuse unui dezastru major.

Expertul explică de ce s-ar putea prăbuși anumite clădiri vechi. „Goluri în pereții perimetrali mai mari decât la etajele superioare, unde avem doar goluri pentru uși și ferestre.

În cazul unui cutremur, nivelul parterului e mai flexibil decât restul structurii, astfel că majoritatea mișcării e preluată de parter.

Parterul are mari șanse să cedeze și după ce cedează etajul I, devine parter și de acolo se poate antrena un colaps progresiv de tip sandwich”, precizează Matei Sumbasacu, ingineri constructor și președintele Asociației ”Re-Rise”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
22:19 - Luca Reghecampf rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa Anamariei Prodan: „Ne folosește pe noi, copiii, ca pe un scut”
22:11 - Un șofer presupus beat era să spulbere caravana Kamalei Harris. Bărbatul spune că nu-și amintește cum a ajuns pe autostradă
22:06 - Diana Stoica (USR), despre acuzațiile lui Nicolae Ciucă la adresa PSD: Dacă este atât de grav ce plănuiește să facă PSD-ul, ce mai caută cu ei la Guvern? Nu înțeleg (VIDEO)
22:02 - Burduja acuză că mai multe ONG-uri blochează investițiile în sectorul energetic românesc: „Toate aceste beneficii pentru țară și regiune cred că supără anumiți actori statali sau nestatali” (VIDEO)
21:46 - Sebastian Burduja a spus motivele pentru care România a importat energie în primele 8-9 luni din acest an: Sunt mai multe cauze. 30 și ceva de ani, România nu a investit în producția de energie (VIDEO)
21:39 - Eva Mendes: „Nu am fost niciodată vreo mare actriță, nu am fost niciodată îndrăgostită de actorie”
21:32 - Burduja: „În ce privește pregătirea pentru iarnă, stăm bine, avem depozitele de gaz în supraplin” / Ce se întâmplă cu schema de plafonare a prețurilor la energie (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă a anunțat că dorește extinderea programului “O masă sănătoasă” în toate școlile din România și extinderea în toate județele a învățământului dual profesional, “cu campusuri de profil, unde elevii vor ieși cu o profesie”
21:00 - Apele Române: Coeficientul de umplere în principalele 40 de lacuri de acumulare a scăzut la 70%
20:48 - Cum arată programul prezidențial al lui Nicolae Ciucă: „Este expresia unei noi viziuni de dreapta pentru România viitorului” (VIDEO)