Zone din România, în plin proces de deșertificare. Kiwi, smochine şi curmale în loc de porumb
E cel mai secetos an de când se fac măsurătorile încoace, un an în care depășim recorduri de temperatură, dar și recorduri la cotele mici ale apelor. Specialiștii spun că situația se va repeta și în anii următori pentru că se schimbă clima. Odată cu ea ar trebui să se readapteze și fermierii români. Acum își pierd recoltele pentru că încă mai cultivă plante iubitoare de apă, dar în viitor ar putea câștiga din plantații kiwi, rodie, curmali chinezești sau kaki.
Efectele caniculei asupra culturilor de căpșune, zmeură și mure.
Din cauza schimbărilor climatice, Sorin Mărunțiș a început să recolteze fructele tot mai devreme, de la an la an, însă le pierde și mai repede din cauza arșiței.
„Toate au plecat în vegetație mult mai devreme și totodată se termină mai devreme”, spune fermierul.
Pentru prima oară ia în calcul înființarea unor culturi mai rezistente la căldură și precipitații puține. Sunt zone întregi în țară în care procesul de deșertificare e ireversibil.
„Toată lumea vorbește despre porumb în acest moment. Trebuie să știm că porumbul este o plantă prin excelență, iubitoare de apă. Cred că din păcate, în România cultivăm o suprafață mult prea mare de porumb, având în vedere că zootehnia este slab dezvoltată la noi și nu prea valorificăm porumbul așa cum ar trebui”, spune prof. Florin Stănică, USAMV ( Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară).
„Cred că din 1996 ne ocupăm de curmalul chinezesc. Îi zicem mai nou curmal dobrogean. Kiwi și bananul sunt alte două specii care necesită de data aceasta cantități moderate de apă. Avem toate cele trei specii de kiwi”, spune Florin Stănică.
În județul Buzău se testează specii exotice de fructe
În județul Buzău sunt fermieri care testează deja specii exotice de fructe, alături de soiurile locale pe care le produc de mulți ani.
Şi la pepiniera de la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița de Jos din județul Buzău, sunt în curs de aclimatizare plante aduse de pe alte continente.
„Rodia este o specie care provine din zona mediterană. Avem kaki care provine din Asia, curmalul chinezesc și baby kiwi, tot din Asia”, spune Andrei Tabacu, cercetător.
Chiar dacă în curând vom putea vorbi despre soiuri de kiwi, kaki, banane și curmale omologate în România, fermierii rămân destul de sceptici și conservatori când vine vorba despre culturile lor.