Ziua Veteranilor: Povești cutremurătoare de pe front al celor care au prins Al Doilea Război Mondial (VIDEO)

Ziua Veteranilor: Povești cutremurătoare de pe front al celor care au prins Al Doilea Război Mondial (VIDEO)

Sâmbătă este sărbătorită "Ziua Veteranilor", cunoscută și ca "Ziua Armistiţiului". Sărbătoarea marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. 20 de ani mai târziu, avea să pornească un al doilea măcel, de care veteranii români îşi aduc şi acum aminte cu groază.

"A venit preotul și ne-a binecuvântat, a făcut cruce și a spus să nu trăgem cu arma în celălalt soldat și nici acela să nu tragă în noi. Să ne uităm unul la altul, fiecare cu treaba lui. Pe deasupra mergeau gloanțele. Și noi tot așa, mergeam la dânșii. Cum ar veni, ne păzeam unii pe alții. Şi acolo, ca acolo", a povestit Mitel Panaite, veteran de război, ajuns acum la vârsta de 102 ani.

A trecut prin lagăr, prin frigul din Siberia şi a supravieţuit masacrului de la Stalingrad, unde peste 150.000 de ostaşi români şi-au găsit sfârşitul.

Doi ani mai târziu dupa lupta de la Cotul Donului, Mitel Panaite a fost capturat de armata sovietică, cea de partea căreia trebuia să fie după ce România a întors armele împotriva Germaniei naziste.

"Cu nemții ne-am pornit… Da, ne-au trecut acolo la 23 august, când a fost o amăgire. Că nu a fost altfel. Ne-au zis să trecem din armata nemțească și să ne dăm cu rușii, contra nemților. Şi a fost o amăgire acolo. Că rușii nu au mai ținut seama că noi suntem cu dânșii. Ne-au luat prizonieri de pe drum", povestește bărbatul

Ziua Veteranilor: Povești cutremurătoare de pe front al celor care au prins Al Doilea Război Mondial

#DIRECT_ONE_igpd2x#

Constantin Herţoiu este un alt veteran român de război, care a ajuns la 103 ani. Trei i-a petrecut pe front. La Cotul Donului, armata română a fost oprită de ruşi şi dezarmată. 300 de români au murit pe drum spre Siberia.

"Vedeam caii morţi pe marginea drumului, umflaţi, cu picioarele în sus, şi mă repezeam ca vulturul şi înfigeam dinţii în ei", povestește acesta.

Cei ramasi în viață au fost duşi în lagărul din Donbas, unde Constantin Herţoiu a stat trei ani şi jumătate, în mina de cărbune. A fost ţinut în lagăr chiar şi după încheierea războiului, de unde era obligat să trimită scrisori acasă în care să spună că este bine. La un moment dat, acesta povesteşte că li s-a adminsitrat tuturor un vaccin.

"Intram pe rând, ne făceau o injecţie. Injecţiile morţii. A venit rândul meu. Intram în pielea goală. Oricum, aveam numai zdrenţe şi doar păduchii erau sănătoşi pe noi. Mi-a făcut o injecţie. M-am dus în picaj ca bomba. Am căzut pe oameni. Erau reci ca gheaţa. M-au scos gol, în zăpadă, dar nu simţeam nimic. Aşteptam moartea.", a mărturisit Constantin Herțoiu, veteran de razboi care a părăsit lagărul în 1948. Singura lui grija era să nu moară pe pamant străin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`