Ziua Sfântă a Ajunului de Crăciun. Tradiţii şi obiceiuri respectate de români

Ziua Sfântă a Ajunului de Crăciun. Tradiţii şi obiceiuri respectate de români
Sursa Foto: Pixabay.com

Ajunul Crăciunului se sărbătorește în fiecare an în data de 24 decembrie, iar pe 25 decembrie are loc Crăciunul, moment ce semnifică nașterea Mântuitorului.

Există o serie de tradiții și obiceiuri rămase bine înrădăcinate care se păstrează și în prezent în majoritatea zonelor din țară.

Oamenii tind să respecte tot ceea ce s-a transmis din generație în generație, cu scopul de a-și asigura norocul și bunăstarea din perioada următoare.

Tradiții și obiceiuri pentru Ajunul Crăciunului la români

Încă din cele mai vechi timpuri, se spune că în noaptea de Ajun nu este bine să dormi pe paie sau prin fân în grajdul animalelor, deoarece în această noapte boii vorbesc între ei despre Mântuitorul Hristos care s-a născut în iesele și pe care aceștia l-au încălzit cu suflarea lor.

De aceste zile de iarnă sunt legate mai multe superstiții, ajunse până în timpurile noastre. Astfel, pentru a avea noroc tot anul trebuie să faci măcar un cadou în ajunul Crăciunului, iar casa trebuie împodobită cu crenguțe de vâsc.

Obiceiul colindatului este comun în toate regiunile, doar că se respectă în mod diferit. În Muntenia, Moldova sau Dobrogea se practică mai mult la lăsarea nopții, iar în Ardeal, Maramureș, Bucovina și Banat pe timp de zi, potrivit fanatik.ro.

În seara de Ajun, stăpânii caselor au datoria să adune de prin sat toate lucrurile împrumutate pentru că locul lor este acasă.

Pentru cei care doresc să afle cum vor sta cu sănătatea în anul care urmează, trebuie să taie pe jumătate un măr pentru a vedea dacă este putred sau nu la interior.

În dimineața primei zile de Crăciun, se obișnuiește ca oamenii să se spele pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint. Învățăturile din bătrâni spun că oamenii care respectă ritualul vor fi curați precum argintul și vor avea parte de abundență și mult noroc.

De asemenea, în Ajunul Crăciunului se spune că cerurile se deschid, minunea putând fi văzută doar de către omenii credincioși și buni.

Fetele nemăritate trebuie să țină post negru pentru a-și putea visa ursitul. Acest obicei se urmează în anumite zone ale țării, însă în alte regiuni, fetele lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă.

O altă tradiție străveche spune că în Ajunul Crăciunului nu se pune rachiul pe masă, nici nu se bea, pentru că este inventat de diavol. Acesta își bate joc de persoana care bea rachiul, zicând că are întâietate înaintea tuturor bucatelor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)