Ziua Națională 23 august nu a mai fost sărbătorită de 24 de ani, devenind o sărbătoare urâtă de majoritatea românilor

Publicat: 23 08. 2013, 15:56

Au trecut 24 de ani de când românii nu şi-au mai sărbătorit Ziua Naţională pe 23 august. Instituită în 1948 şi înlocuită în 1989, ziua naţională asociată cu regimul comunist a devenit o sărbătoare urâtă de majoritatea oamenilor. Fastul ei exagerat, menit să aducă slavă lui Nicolae Ceauşescu contrasta puternic cu situaţia omului de rând.

Alegerea datei de 23 august era evidentă pentru că în 1944, pe aceeaşi dată România vedea instaurarea Partidului Comunist. Sărbătoarea desfiinţa vechea sărbătoare de 10 mai care aducea aminte de ziua în care Carol I depunea jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite.

An de an, 23 august a devenit tot mai insuportabilă pentru românii chinuiţi de lipsuri şi jefuiţi de libertate. Pentru copii era un spectacol, dar adulţii deveniseră sătui de coregrafia perfect sincronizată, decorurile imposibile şi eternul portret al tiranului.

După revoluţia din 1989, politicienii trebuiau să stabilească o nouă dată pentru sărbătoarea naţională dar 10 mai a fost evitată pentru a nu încuraja noi simpatii faţă de monarhie. Aşa că legea emisă de Parlament şi promulgată de Ion Iliescu stabilea 1 decembrie fără a preciza motivul deciziei.

Dacă în trecut, românii îşi sărbătoreau ziua naţională vara, cu mult fast, acum ziua României este celebrată iarna, modest, uneori chiar neobservată.

Ziua Nationala 23 august, o sarbatoare care le aduce aminte romanilor de comunism

Embed: