Ziua Mondială a Donatorului de Sânge: Cu 450 ml de sânge donat o persoană ar putea salva trei vieți

Publicat: 14 06. 2020, 09:00

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge este sărbătorită anual la data de 14 iunie cu scopul de a crește numărul donatorilor de sânge la nivel mondial și de a crește gradul de conștientizare a importanței donării de sânge, în condiții sigure pentru sănătate.

În România, ziua de 14 iunie este un prilej de a atrage atenția asupra numărului mic al persoanelor care donează anual sânge în raport cu necesitățile din spitale. Astfel, dacă 1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie urgentă de sânge, conform statisticilor anual, doar 2% din populația României donează sânge. Puțini sunt cei care știu faptul că în fiecare zi, la nivel naţional este nevoie de minim 1.000 litri de sânge, iar 450 ml de sânge donat ar putea salva trei vieți.

Beneficiile pe care le aduce donarea de sânge

Datorită donării de sânge și a componentelor sanguine (eritrocite, trombocite, plasmă) sunt produse numeroaase tratamente esențiale vitale pentru viața pacienților.

Totodată în cazul unor accidente sau a unor operații complexe, transfuziile de sânge sunt esențiale pentru supraviețuirea pacienților. Donațiile de plasmă, o componentă a sângelui, pot fi, de asemenea, utilizate pentru fabricarea de medicamente precum imunoglobulinele sau factorii de coagulare. Fabricarea acestor produse este supusă legislației farmaceutice, iar donarea, recoltarea și testarea plasmei sanguine sunt reglementate prin legislația privind sângele.

Donarea de sange aduce beneficii inclusiv pentru donatori, a căror sănătate se îmbunătățește. Potrivit studiilor prin intermediul donării crește imunitatea si rezistența la traumatisme. De asemenea, donarea ajută pacienții care se confruntă cu unele boli ale inimii. Ea este recomandată persoanelor hipertensive, care nu urmează un tratament pentru această afecțiune.

Creșterea imunității celor care donează regulat sânge este explicată de experți prin faptul că, odată cu donarea, sângele din corp se „reîmprospătează”, iar capacitatea organismului de a lupta cu boala crește.

De asemenea, persoanele care donează sânge de doua ori pe an prezintă o rată mai mică de cancer și o rată de mortalitate mai mică decât cele care nu doneazî sânge.

Condiții pentru donarea de sânge

Nu oricine poate însă să fie apt pentru donarea de sânge. Cei care vor să doneze trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 ani, greutate peste 50Kg, puls regulat, 60 -100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg, să nu fii suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale

De asemenea, femeile nu trebuie să fie: însărcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Donatorul nu trebuie să fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării

El nu trebuie să fie sub tratament pentru diferite afectiuni: hipertensiune, boli de inima, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.

Donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut urmatoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie si alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele: psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii, cancer