Ziua Marinei Române 2020. Programul evenimentelor de la la Constanța
Ziua Marinei Române din acest an este sărbătorită altfel, din cauza pandemiei de Covid-19. Potrivit unui comunicat al Ministerul Apărării Naționale (MApN), ediţia din 2020 a Zilei Marinei Române este dedicată împlinirii a 160 de ani de la înfiinţarea Forţelor Navale Române şi se desfăşoară, spre deosebire de anii trecuţi, cu precădere, în mediul online.Preşedintele Klaus Iohannis va participa, sâmbătă, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române organizate la Constanţa.
Ziua Marinei Române 2020. Care sunt evenimentele
Sâmbătă, 15 august, de Ziua Marinei Române, va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanţa la Midia, între orele 11,30 – 13,30, iar pe Dunăre, la Brăila şi la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10,00 – 11,00.
Pepagina oficială de Facebook a Forţelor Navaleau fost lansate, pe 5 august, concursurile tematice„Marea în culori”(concurs de fotografie digitală) şi „Ce fac Forţele Navale Române pentru tine?”, precum şi proiectele virtuale „Lecţia deistorie”, „Oameni în uniformă de marină” şi „Portret de marinar, schimb de generaţii”, care oferă publicului posibilitatea de a interacţiona şi de a-i cunoaşte mai bine pe marinarii militari.
Ziua tradițională a porților deschise se va desfășura tot în mediul online duminică, 9 august, când reprezentanții Marinei Militare Române vor prezenta, pe pagina oficială de Facebook, tururi virtuale în porturile Constanța, Brăila, Mangalia și Tulcea. Anul acesta nu va lipsi din program nici Muzica Militară a Forțelor Navale, care va susține recitaluri ce vor putea fi urmărite, de asemenea, tot pe pagina de Facebook a FNR.
Sâmbătă, 15 august, va avea loc defilarea navelor militare pe mare, de la Constanța la Midia, între orele 11.30 și 13.30, iar pe Dunăre, la Brăila și la Tulcea, navele militare fluviale vor saluta publicul în intervalul orar 10.00 și 11.00.
Ziua Marinei Române, este osărbătoarecivilăşimilitară, marcată la data de 15 august
Ziua Marinei Române, este osărbătoarecivilăşimilitară, marcată de autorităţile publice şi celelalteinstituţiialestatuluiprin organizarea unor programe şi manifestări cu caracter evocator, în spiritultradiţiilorpoporului român, precum şi prin ceremonii militare şi religioase organizate deMinisterul Apărării NaţionaleşiMinisterul Administraţiei şi Internelor.
A fost instituită prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată înMonitorul Oficialpartea I, nr. 896 din1 octombrie2004. Începând din anul 2009, ziua de15 augusta fost declaratăsărbătoare naţională.
Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în 1902, la15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă aSfintei Maria, ocrotitoareamarinarilorde pretutindeni. La acea dată, evenimentul a fost marcat înPortul Constanţa, labordulcrucişătorului Elisabeta, în prezenţa ministrului de războiDimitrie A. Sturdzaşi a tuturor ofiţerilor Diviziei de Mare. De asemenea, pefalezaCazinouluiau fost organizate ample manifestări, spectacole în aer liber şi jocuri de artificii.
Între anii 1949-1953, Ziua Marinei s-a rezumat la marcarea Zilei FloteiU.R.S.S., în ultima duminică din luna iulie.
Din anul 1990 s-a revenit la tradiţia de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Marii – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de15 august.
Astfel, cu prilejul Zilei Marinei Române din15 august1991, a avut loc o impresionantã paradă navală şi evoluţia aviaţiei militare,elicopterede luptă, precum şi demonstraţii sportive marinareşti susţinute descafandrii militarişi echipajele unorambarcaţiunicu rame şivele, potrivit Wikipedia.
La festivitatile de la Constanţa au fost prezente, în premieră, echipajulcrucişătoruluiU.S.S. Belknap, aparţinând Flotei a-VI-a a S.U.A., echipajul navei militare sovieticeAzov,distrugătorulturcescKocatepeşi nava de patrulare bulgarăSmeli.
În anul 1999, spre deosebire de ediţiile precedente, festivităţile de Ziua Marinei şi a Lucrătorului Portuar, s-au desfăşurat laCuibul Regineişi în zonafaruluiCarol I din Constanţa.
Prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, s-a instituit Ziua Marinei Române pe data de 15 august.