Joi este sărbătoarea celor 40 de Sfinţi Mucenici, o zi care, în calendarul popular, marchează începutul anului agricol şi încheie capricioasele zile ale babelor.
Potrivit tradiţiei, gospodinele pregătesc 40 de mucenici din aluat şi fac curăţenie în casă, pentru "a da afară gerul", informează B1 TV. Tot pe 9 martie, bărbaţii se iau "la trântă" cu paharele de vin sau ţuică. Au şi o explicaţie: îi vor feri de boli tot anul.
Gospodinele pregătesc mucenici în forma cifrei opt, câte zile au pătimit cei 40 de Sfinţi. Aluatul este fiert în apă cu mirodenii şi nucă. În Muntenia, sunt numiţi "bradoşi".
La fel de buni sunt şi mucenicii moldoveneşti, o prăjitură cu miez de nucă şi miere.
Ziua celor 40 de mucenici: Gospodinele pregătesc colaci în forma cifrei opt. Bărbații trebuie să bea 44 de pahare cu vin
#DIRECT_ONE_zeen9i#
Mucenicii sunt duşi la biserică, iar apoi se împart la rude, vecini, oameni sărmani, pentru pomenirea celor morţi, dar şi pentru belşugul viitoarelor recolte.
Tot joi, tradiţia spune că începe anul agricol. De asemenea, cei care au stupi, trebuie să-i cureţe în această zi şi să recolteze mierea. În Banat, se aprind focuri, iar femeile împrăştie cenuşa rămasă în jurul caselor, pentru a fi protejate de duhuri rele și pentru a avea noroc. Focurile de Mucenici sunt considerate purificatoare. Sărbătoarea încheie capricioasele zile ale babelor, când iarna lasă loc primăverii şi începe săptămâna moşilor. Se crede că dacă plouă în această zi, va ploua şi de Paşti. Dacă va fi cald, aşa va fi tot anul.
Tot pe 9 martie, obiceiul spune că bărbaţii trebuie să bea 40 sau 44 de pahare cu vin. Legenda mai spune că vinul băut cu această ocazie se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă.