Zgomotul de fond al Universului a fost auzit pentru prima dată / Astronomii: „Am deschis o nouă fereastră către Univers”

Publicat: 29 06. 2023, 11:17
Sursa foto: Shutterstock

Zgomotul de fond emis de vortexul găurilor negre gigantice a fost auzit în premieră, graţie unei tehnici inedite de detectare a undelor gravitaţionale. Noile descoperiri ar putea elucida misterul care învăluie formarea găurilor negre supermasive, relatează Digi24.ro.

Instrumentul folosit de oamenii de știință – pulsarii din Calea Lactee

Cele mai mari radiotelescoape din lume (din Europa, America de Nord, India, Australia şi China) au reuşit să capteze această vibraţie din Univers cu „precizia unui orologiu”, au declarat autorii cercetării, publicată simultan în mai multe reviste ştiinţifice, scrie Agerpres, care citează AFP. din Europa, America de Nord, India, Australia şi China) administrate de consorţiul International Pulsar Timing Array (IPTA).

Este vorba despre unde gravitaţionale generate de găuri negre ce au „o masă de mai multe milioane sau miliarde de ori mai mare decât Soarele”, a declarat Gilles Thereau, astronom la Observatorul Paris-PSL, care a coordonat activitatea părţii franceze din acest proiect.

Pentru detectarea acestor unde, oamenii de ştiinţă au utilizat un instrument inedit: pulsarii din Calea Lactee. Aceste stele prezintă particularitatea de a avea o masă egală sau de două ori mai mare decât cea a Soarelui, comprimată într-o sferă cu diametrul de aproximativ 10 kilometri, potrivit sursei ciatte.

La fiecare rotaţie, pulsarii trimit „bipuri” ultra-regulate, care fac din ele „nişte remarcabile orologii naturale”, a explicat Lucas Guillemot, de la Laboratorul de fizică şi chimie a mediului şi spaţiului (LPC2E) din Orleans.

Cu ce a fost asociat zgomotul de fond al Universului

Fenomenul generează un zgomot de fond continuu, pe care Michael Keith, de la reţeaua europeană EPTA (European Pulsing Timing Array) l-a comparat cu un „restaurant zgomotos, cu mulţi oameni care vorbesc în jurul vostru”. Măsurătorile nu le permit deocamdată cercetătorilor să spună dacă acel zgomot trădează prezenţa unor cupluri de găuri negre sau a unei întregi populaţii de găuri negre

„Am deschis o nouă fereastră către Univers”, a spus Gilles Thereau. „Am adăugat o nouă gamă de vectori de informaţii”, complementare cu cercetările întreprinse de LIGO şi Virgo, care operează cu lungimi de undă diferite, a explicat Antoine Petiteau. Noile descoperiri ar putea elucida misterul care învăluie formarea găurilor negre supermasive.