Concertele din Capitală sunt bucuria petrecăreților, dar coșmarul celor care locuiesc în zonă. De câteva nopți, bucureștenii din partea de nord a orașului nu se mai pot odihni din cauza zgomotului infernal produs de festivalul Nostalgia. Deși au fost făcute numeroase reclamații, Poliția ignoră situația. Însă problema cea mare este că festivalul nu are autorizație nici de la Sectorul 1, nici de la municipalitate, nici de la Protecția Mediului. Ar fi obținut, în schimb, de la Primăria Voluntari și Autoritatea Silvică, informează B1 TV.
Amintim că fix aceeași problemă a fost și anul trecut, din cauza aceluiași festival, în Parcul Izvor din Capitală. Atunci, după ce că oamenii au fost deranjați nopți în șir de zgomot, în urma petrecăreților au rămas în parc ”munți” de gunoaie. Organizatorii evenimentului au fost amendați cu 26.000 de lei.
Un zgomot infernal răsună de câteva nopți în nordul Bucureștiului, dar și localitățile din jur, iar oamenii se plâng că nu mai pot dormi. Au sunat la Poliție, dar degeaba. Agenții spun că sunt legați de mâini și de picioare, pentru că legea e făcută prost sau cei care trebuie să o aplice nu o fac.
„Acolo există acte normative care stabilesc că putem vorbi despre zgomote care să atingă 55 de decibeli în cursul zilei, 45 în cursul nopții.
Atât timp cât aceste măsuratori nu sunt efectuate, polițiștii nu pot să constate decât prin simțurile proprii și atât. Nu pot să stabilească în mod exact și tehnic valoarea zgomotului produs.
Am avut câteva sesizări la nivelul Poliției la zgomotul produs, colegii noștri s-au deplasat la fața locului, au dispus măsuri în consecință, însă putem să subliniem că nu poliția trebuie să efecteze măsurătorile”, a declarat Dan Saltelechi, vicepreședintele Sindicatului Europol, pentru B1 TV.
Problema majoră este însă alta. Potrivit Primăriei Capitalei, evenimentul nu a primit niciun aviz și niciun acord de la municipalitate pentru desfășurare. Dar se pare că organizatorii au primit un astfel de acord de la Primăria Voluntari.
De asemenea, pentru că locul desfășurării este în pădurea Băneasa, ar fi fost nevoie de un aviz și de la Protecția Mediului. Pe care, potrivit surselor B1 TV, de asemenea nu îl au, ci doar un aviz de laAutoritatea Silvică. Aceasta a autorizat accesul temporar pe drumurile forestiere până la locul evenimentului.
„Dacă vrei să ai o astfel de platformă (de evenimente), te duci frumos la autorități, care îți fac o evaluare, te pun să vezi la ce nivel de zgomot și distanță sunt locuitorii.
Dar niciodata o agenție pentru protecția mediului nu ar aviza un astfel de eveniment în mijlocul pădurii.
Cred că nici nu s-au dus să ceară pentru că știau că nu o să primească niciodată și aici trebuie să aibă grija și silvicul, pentru că autorizarea pe drumuri forestiere se face pentru evenimente care sunt trecute clar în Codul Silvic și nu pentru astfel de evenimente.
Legea este foarte clară în privința asta și este dezamăgitor pentru Poliția Națională că nu a intervenit. Acum Poliția Națională, când vorbim de asemenea nenorociri în mijlocul pădurii Băneasa, să nu intervină este inadmisibil”, a declarat și Dan Trifu, vicepreședintele Fundației Eco-Civica.
Organizatorii festivalului Nostalgia sunt, însă, oameni care au legături vechi cu administrațiile din Capitală. Frații Costin și Cristian Gache, căci despre ei este vorba, sunt fiii fostului fotbalist și antrenor de la Farul Constanța Constantin Gache și au mai multe afaceri în București.
Costin și Cristian Gache dețin 50% din compania imobiliară care a dezvoltat proiectul Habio Pallady, un bloc cu 90 de apartamente din Sectorul 3, iar acum construiește Habio Trifești, un bloc cu 33 de apartamente în zona Băneasa, în apropiere de Herăstrău.
Firma a raportat pentru anul 2021 afaceri de 24,2 milioane lei și un profit net de 7,2 milioane lei, cu numai doi angajați, dar și datorii de 5,4 milioane lei.
De asemenea, frații Gache sunt parteneri și într-o altă firmă de dezvoltare imobiliară denumită New Opportunities Inside, tot din București, care a înregistrat însă anul trecut afaceri zero și datorii de 9,7 milioane lei.
Iar, în februarie 2022 au înființat și Habio AG Development SRL, specializată tot în dezvoltare imobiliară. Iar până să intre în afacerile cu imobiliare, frații Gache au avut mai multe business-uri în industria ospitalieră, precum un bar din București și un restaurant în portul turistic Constanța, iar în prezent dețin un club din Centrul Vechi al Capitalei.