Zeci de români plecați să muncească în Germania, păcăliți de angajatori: „Nu vor să respecte contractul, ne-au oprit buletinele”

Publicat: 28 12. 2013, 10:16

30 de români care au plecat să muncească în Germania s-au trezit fără acte şi fără salarii. Oamenii sunt cazaţi în condiţii mizere şi nevoiţi să-şi plătească chiar şi echipamentul de lucru. Aceştia au sesizat Consulatele României de la Bohn şi Berlin.

Zeci de români au plecat din  ţară la cules de legume în speranţa că vor câştiga suficient pentru a-şi asigura un trai decent. Au luat legătura cu o companie de intermediere din Drobeta Turnu-Severin, care le-a facilitat angajarea la o firmă din Germania. Numai că odată ajunși acolo au realizat că au fost păcăliţi.

„Au plecat o parte din noiembrie, noi am ajuns aici pe 17 decembrie, ni s-a dat un contract de muncă, pe care l-am semnat cu toți,  în care era specificat că primim 6 euro pe oră, 48 de ore pe săptămână, maxim 60. Și noi lucrăm 16-18 ore, nu știm cu cât suntem plătiți, nu vor să respecte contractul, ni s-au oprit buletinele. Ne spun fel și fel de variante, ne spun că ne dau un cent și jumătate pe firul de praz”, a declarat Gheorghe Eratu, muncitor în Germania.

„Fiecare a știut la 2 săptămâni câți bani a intrat în contul lui. Vorbind fiecare cât a intrat în contul lui și făcând socoteala după contract nu le ies. Sunt de pe 17 aici și eu nu știu cu ce bani am ieșit la munca pe care am depus-o”, a declarat Dumitru Eftimescu, muncitor la rândul său.

Angajații spun că societatea germană nu a respectat mai multe clauze din contract și sunt nevoiți să-şi plăteasca singuri chiar și echipamentul sau asigurarea medicală.

„În contract nu specifică de asigurarea de sănătate, pentru care ne oprește 40 de euro, nu specifică. Vă dați seama lucrăm în umezeală, prazul este ud, îl aducem din câmp, este înghețat. Cazarea e în niște containere mobile, nișre containere de sinistrați, în care avem goange, avem un vestiar care nu are 20 de cm lățime”, a mai spus Gheorghe Ertatu.

Oamenii au luat legătura cu Consulatele României de la Berlin și Bohn și au depus o plângere la poliție, sperând să-și recupereze actele, dar și banii.

„Ministerul Afacerilor Externe atrage atenția ca astfel de situații pot fi evitate dacă, înainte de plecarea din țara, cetățenii români care doresc să muncească în străinatate depun diligențele necesare pentru semnarea contractelor individuale de muncă, prin intermediul agenților de ocupare a forței de munca în străinătate, persoane juridice române autorizate de către Inspectoratele Teritoriale de Muncă din cadrul Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și dacă solicită autorităților române competente (…) verificarea legalității operațiunilor de intermediere a angajarii în străinătate”, transmite Ministerul român de Externe.

Reprezentantul firmei de intermediere din judeţul Carao-Severin, care le-a facilitat românilor angajarea la firma germană, nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Zeci de români plecaţi să muncească în Germania, păcăliţi de angajatori