Zacuscă de vinete ca la bunica. Ce ingredient trebuie folosit în rețetă pentru a fi mai gustoasă și mai aromată

Zacuscă de vinete ca la bunica. Ce ingredient trebuie folosit în rețetă pentru a fi mai gustoasă și mai aromată
Sursa Foto: Captură Video/ YT

Zacusca este vedeta toamnei. La mare căutare în cămara tuturor, aceasta este pregătită în aproape toate gospodăriile din țară.

Baza sunt vinetele, gogoșarii și roșiile, dar restul țin foarte mult de gustul fiecăruia. Cu toate acestea, gospodinele experimentate știu ce să pună pentru ca aceasta să fie mai gustoasă și mai aromată.

Ce se pune în rețeta de zacuscă pentru a fi mai gustoasă

Ținând cont de faptul că este foarte versatilă, zacusca este unul dintre cele mai populare preparate tradiționale. Poate fi gustare, garnitură sau chiar fel principal și se poate consuma în post sau în restul zilelor cu carne.

Pentru cei care își doresc ca preparatele lor să fie unice și gustoase este recomandat să incluzi în zacuscă câteva foi de dafin, deoarece acestea vor da o aromă plăcută rețetei.

Mai mult decât atât, foile de dafin reprezintă un element clasic al preparatelor din cămara bunicii și se folosesc constant la gătit, notează pandurul.ro.

Cum se face cea mai gustoasă rețetă de zacuscă de vinete

Rețeta lui Radu Anton Roman spune că avem nevoie de următoarele ingrediente: 3 kilograme de vinete, 3 kilograme de gogoșari roșii, 3 kilograme de roșii, 2 kilograme de ceapă, 10 ardei capia, 750 ml de ulei, o căpăţână de usturoi, 2 ardei iuţi, sare, piper şi boia după gust.

Vinetele se coc pe plită, se curăţă de coajă şi se scurg. „Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă.

În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o jumătate de oră”, a scris Radu Anton Roman, în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`