XPress: Finii lui Cristian Bușoi, pe lista marilor despăgubiri de la ANRP (VIDEO)

Publicat: 14 12. 2015, 22:30

Sabin Orcan a vorbit în ediția de luni a emisiunii ”XPress”, de pe B1 TV, despre cazul finilor lui Cristian Bușoi, care au profitat de retrocedările făcute „pe sub masă” de Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților.

Site-ul ancheteonline.ro scrie ca Bogdan Militaru și Daniel Groza fac parte dintre băieții deștepți care au cumpărat drepturile litigioase de la foștii proprietari. Cei doi au plătit 290.000 de lei pe drepturile litigioase, unei persoane din Timișoara, pe nume Preda Valeria și au câștigat 77.535.100 lei. Totul s-a întâmplat în 2008, când la conducerea ANRP se aflau colegii de partid ai lui Cristian Bușoi, Ingrid Zaarour, președinte, Theodor Nicolescu, vicepreședinte, Cătălin Teodorescu, membru. Toți cei trei liberali, aflați atunci în fruntea ANRP, sunt urmăriți penal pentru retrocedări ilegale.

Finii lui Cristian Bușoi, pe lista marilor despăgubiri de la ANRP

#DIRECT_ONE_5fp92d#

Într-un raport întocmit pe 6 martie, de Guvern, privind verificările efectuate la ANRP, se arată că restituirile către finii lui Cristian Bușoi, Bogdan Militaru și Daniel Groza, se plasează în topul retrocedărilor,  pe locul al cincilea în ceea ce privește valoarea sumelor încasate.

Este vorba de 77.535.100 lei, iar cazul face obiectul unui dosar, soluționat în favoarea titularului Preda Valeria și a cesionarilor Groza Daniel și Militaru Bogdan. Prin această afacere, proprietarul de drept, Preda Valeria a încasat 290.000 de lei, în timp ce finii lui Bușoi și-au împărțit partea leului: Groza a obținut 33 milioane de lei, iar Militaru, 44 milioane de lei.

În raportul de control se arată că restituirile către finii lui Bușoi au reprezentat „cazuri excepționale”, motiv pentru care ei au primit „peste rând” sumele cuvenite proprietarului de la care au cumpărat drepturile litigioase.

Într-un raport al Curții de Conturi, sunt prezentate numeroase nereguli privind modul în care s-au făcut plățile de către ANRP.

„Urmare a controlului efectuat la ANRP pentru perioada 2007 – 2011, s-a constatat ca, în cele mai multe situații analizate, în ceea ce privește plata despăgubirilor bănești, nu a fost respectată ordinea cronologică a depunerii cererilor de opțiune, în timp ce despăgubirile plătite în cazuri excepționale au avut la bază adeverințe eliberate de medicul de familie, în general pe cazuri de boli specifice bătrâneții: hipertensiune, diabet, tulburări funcţionale digestive, rinită alergică s.a. Nu au existat criterii după care să se întocmească tabelele cu beneficiari în vederea efectuării plății, întâlnindu-se situații în care, după aproape cinci ani de la emiterea Deciziei, nu s-a achitat nici măcar prima tranșă în timp ce, în cazul altor decizii, plata s-a făcut integral într-o luna de la emiterea deciziei. De remarcat este faptul că tocmai persoanele care au beneficiat în mod nelegal de compensații bănești au fost cele cărora li s-au efectuat plata în termenul cel mai scurt”, se arată în raportul Curții de Conturi.