În urma discuțiilor recente și a speculațiilor din presă cu privire la fotografia lui Paul Hansen, aleasă Fotografia World Press Photo a Anului 2012 de către juriul concursului, organizația World Press Photo a supus imaginile înscrise de acesta în concurs unor analize specifice. Obiectivul investigațiilor – care au vizat autenticitatea și istoria de prelucrări a acestei imagini – a fost acela de a înlătura orice speculație cu privire la integritatea imaginii și de a stabili că nu este vorba despre un compozit.
Organizatorii au publicat un comunicat de presă pe site-ul oficial, în care precizează analizele la care a fost supusă fotografia suedezului Paul Hansen, dar și concluziile experților. Demersul vine după ce
Neal Krawetz, un analist de imagini în medicină legală, a prezentat mai multe argumente care arătau că imaginea ar fi fost trucată. (Detalii AICI)
„Am analizat imaginea RAW, furnizată de World Press Photo, şi imaginea JPEG rezultată. Este evident că fotografia publicată a fost retuşată în ceea ce priveşte culoarea şi nuanţa atât globale cât şi locale. În afară de aceasta, totuşi, nu am găsit nicio dovadă de manipulare sau compoziţie fotografică semnificativă”, explică Dr. Hanry Farid, profesor de informatică la Universitatea Dartmouth din Statele Unite, cofondator şi CTO (Chief Technology Officer) la Fourandsix Technologies & Kevin Connor.
Vezi AICI comunicatul integral.
Analiza XMP reflectă o înțelegere incompletă a informațiilor auxiliare (metadata) incluse într-un fișier ajustat în Photoshop și interpretează, de asemenea, conținutul într-un mod incomplet şi înșelător. Segmentele de metadata la care s-a făcut referință indică doar faptul că fișierul a fost ajustat în Adobe Photoshop Camera Raw de mai multe ori înainte de a fi deschis în Photoshop și apoi salvat în format JPEG. Mai mult, datele XMP nu includ (prin natura lor) capacitatea de a marca dacă mai multe fișiere au fost suprapuse, se mai arată în comunicat.
Potrivit specialistului, analiza compresiei JPEG efectuată prin „error level analysis” (ELA) nu oferă o analiză cantitativă sau de încredere pentru identificarea manipulării în imagine. Această analiză identifică în mod frecvent fotografii autentice ca fiind modificate și nu reușeste să identifice fotografiile care au fost, într-adevăr alterate. Astfel, ELA nu poate fi considerată o analiză de încredere.
Aceeași părere o are și expertul în fotografie digitală Eduart de Kam, care spune: „Comparația fișierului RAW cu versiunea premiată arată, într-adevăr, că fotografia a fost supusă unui proces consistent de post-procesare, în sensul că unele zone au fost luminate, iar altele întunecate. Insă, în ceea ce privește poziția fiecărui pixel din imagine, ea nu a fost modificată – avem aceleași poziții atât în JPEG (imaginea premiată), cât și în fișierul RAW. Prin urmare, exclud varianta unei fotografii compuse din mai multe imagini.”
World Press Photo reprezintă cel mai important concurs internațional de fotojurnalism. Printre regulile de înscriere în acest concurs se numără și condiția ca imaginile și conținutul lor să nu fie alterate. Retușarea în conformitate cu standardele acceptate de industrie la nivel mondial este acceptată. Juriul decide ce consideră acceptabil și ce nu, în fiecare categorie. În plus, în timpul jurizării, membrii juriului pot solicita imaginea originală, fișierele neretușate sau scan-uri de la fotografi pentru examinare. În cazul în care există dubii după ce jurizarea s-a încheiat, există și o procedură de re-examinare a fișierelor, care poate duce, în final, la descalificarea lucrării și la retragerea premiului.
Expoziția World Press Photo de anul acesta este deschisă pentru publicul din București până pe 26 mai, în Piața Universității (la statui). Expoziția poate fi vizitată în fiecare zi în intervalul orar 11.00 – 21.00.