Weekend de foc pentru salvamontiști. Nu mai puțin de 74 de apeluri au fost primite la Dispeceratul Naţional Salvamont, prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvatorilor. Mulți turiști s-au aventurat pe traseele montane, în ciuda nisorilor abundente și a pericolui producerii avalanșelor la altitudini mai mari de 1.800 de metri.
Cele mai multe apeluri au fost primite pentru Salvamont Sinaia, Lupeni şi Caraş Severin – Muntele Mic. „Zi de foc pentru salvamontiştii din întreaga ţară solicitaţi să intervină la un număr îngrijorător de mare de evenimente. În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Naţional Salvamont, s-au primit 74 de apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă a salvatorilor”, se arată, luni, pe pagina de Facebook a Salvamont România.
S-au mai primit 22 de apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană şi despre starea pârtiilor din domeniile schiabile.
„Vă îndemnăm să manifestaţi atenţie şi responsabilitate în derularea activităţilor montane şi să fiţi alături de Salvamont România în campania de reducere a numărului de accidente pe munte”, este mesajul salvamontiştilor.
Solicitările pentru intervenții au fost următoarele: * 10 apeluri pentru Salvamont Sinaia; 10 apeluri pentru Salvamont Lupeni; 9 apeluri pentru Salvamont Caraş Severin – Muntele Mic; 8 apeluri pentru Salvamont Sibi; 6 apeluri pentru Salvamont Bihor; 4 apeluri pentru Salvamont Prahov; 4 apeluri pentru Salvamont Buşteni; 4 apeluri pentru Salvamont Maramureş; 4 apeluri pentru Salvamont Gorj; 3 apeluri pentru Salvamont Municipiul Braşov.
De asemenea, câte 2 apeluri au fost pentru Salvamont Mureş, Salvamont Argeş şi Salvamont Vatra Dornei.
Câte un apel s-a înregistrat către Salvamont Bistriţa-Năsăud, Salvamont Prahova – Azuga, Salvamont Dâmboviţa, Salvamont Neamţ, Salvamont Harghita şi Salvamont Cluj.
Din cauza zăpezii abundente produse în zonele înalte din judeţul Vâlcea, la peste 1800 de metri, riscul de producere a avalanşelor este extrem de ridicat, de gradul 4-5. Salvamontiștii au emis o atenționare în acest sens, specificând că situaţia ar putea continua până în martie.
Avertismentul salvamontiștilor: avalanșe la peste 1800 de metri
Salvamontiştii au cerut iubitorilor de sporturi de iarnă să nu se mai aventureze în această perioadă în zonele montane la altitudini de peste 1.800 de metri, mai ales pe întreaga latură sudică a Carpaţilor Meridionali, unde riscul de avalanşă este de gradul 4 şi în unele zone chiar de gradul 5.
Potrivit specialiştilor, stratul de zăpadă este extrem de instabil, iar precipitaţiile vor fi şi mai abundente, mai ales la acest sfârşit de săptămână.
Atenţionările privind pericolul din zonele înalte sunt valabile până în luna martie, potrivit şefului Salvamont Vâlcea, Mircea Lera.