Weekend cu temperaturi extreme: Cod roșu și portocaliu de caniculă

Weekend cu temperaturi extreme: Cod roșu și portocaliu de caniculă
Sursa foto: Shutterstock

Administrația Națională de Meteorologie a emis un Cod Roșu de caniculă pentru mare parte a țării, valabil pentru zilele de sâmbătă și duminică. Temperaturile maxime vor atinge valori între 37 și 41 de grade Celsius.

 În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, valul de căldura va continua să se intensifice. Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza nopți tropicale.

Pentru restul județelor, ANM a emis un Cod Portocaliu de caniculă pentru regiunile Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali. Aici, temperaturile vor varia între 35 și 40 de grade Celsius, iar pe litoral între 32 și 35 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, iar noaptea temperaturile nu vor scădea sub 20 de grade, caracterizându-se prin așa-numitele nopți tropicale.

Meteorologii avertizează că valul de căldură va persista și în săptămâna următoare, afectând întreaga țară. Se așteaptă ca disconfortul termic să fie deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) să depășească pragul critic de 80 de unități. Această situație necesită măsuri de precauție sporite pentru toți cetățenii.

Restricții de trafic din cauza caniculei

”CNAIR informează participanţii la traficul rutier că, în perioada 13.07 – 14.07.2024 (sâmbătă şi duminică), în intervalul orar 10.00 – 20.00, se vor institui restricţii de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale din cauza temperaturilor extreme (38 – 39 grade Celsius) – (COD ROŞU) pentru Crişana, Banat, Oltenia, Muntenia şi Moldova”, anunţă comoania,

Astfel, autovehiculele cu MTMA ≥7,5 t nu vor putea circula în acest weekend pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres şi drumuri naţionale, din judeţele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Ialomiţa, Călăraşi, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinţi, Timiş, Caraş – Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoşani, Neamţ, Iaşi, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galaţi şi Brăila.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate atât utilajele proprii ale CNAIR, cât şi utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`