Cu o majoritatea a cetățenilor fără acces la rețelele de canalizare, cu o familie din două fără nici un salariat în componență și un nivel scăzut al educației, așa este portretizată țara noastră în secolul XXI, stat membru al UE, potrivit celor mai noi măsurători făcute la nivel european și național.
Din punct de vedere economic, România este cel mai sărac popor din cele 28 de state membre UE, după Bulgaria. Potrivit celor mai reente date ale Eurostat, românii au în medie o putere de cumpărare de 54% din media europeană, penultima din UE.
Potrivit sursei citate, regiunea de dezvoltare Nord-Est din România și regiunea Severozapaden din Bulgaria au cel mai mic PIB pe cap de locuitor ca putere de cumparare, 7.200 de euro pe an, reprezentând doar 29% din media europeană (25.100 de euro pe an), citează Hotnews.
De altfel, aproape una din două familii românești nu are nici un membru salariat, existând potrivit IND aproape 3,6 milioane de familii fără nici un salariat/angajat. De asemenea, 2,1 milioane de familii au în componență un singur membru care lucrează.
Educația este un alt domeniu la care România stă prost, având cea mai mică pondere a adulților cu studii superioare – circa 15% în 2013. Abandonul școlar la nivelul celor cu vârsta între 18 și 24 de ani depășește 16%, cifre depășite doar de Portugalia și Spania la nivel de UE.
Conectarea la sistemul la canalizare este un standard de care se bucură doar 46,8% din populația României, mare parte din populație folosind încă WC-ul din curte. Restul de 53,2% nu au acces la un sistem de canalizare, anunță un buletin INS din iulie 2014.
România se laudă cu o 1,5 km autostradă/1000 km2, mult sub media europeană de 35km/1000 km2 – pe poziția 27 din 31 de țări analizate. Țara noastră nu stă bine nici comparabil cu vecinii bulgari, având 550 km de autostradă la aproape 239.000 km2, în timp ce Bulgaria are 562 km de autostradă la nici 111.000 km2.
De altfel, percepția populației asupra statului de drept clasează România penultima în UE, înaintea Bulgariei. Mai rău, în privința percepției cetățenilor asupra eficienței guvernării, România este ultima clasată la nivel de UE, aici fiind măsurată capacitatea statului de a asigura servicii publice la standarde înalte, eficiență și independența serviciilor publice și abilitatea de a crea și aplica politici publice.