Vulcana-Băi, stațiune din România care a ajuns o ruină. În trecut era vizitată de mari personalități din trecut și era cunoscută drept „cea mai bogată apă în iod” din Europa

Vulcana-Băi, stațiune din România care a ajuns o ruină. În trecut era vizitată de mari personalități din trecut și era cunoscută drept „cea mai bogată apă în iod” din Europa
Sursă foto: Captură YouTube

În mijlocul Munteniei, la 20 kilometri nord de Târgoviște se află stațiunea Vulcana-Băi, așezată pe valea pârâului Vulcana. Acolo există patru izvoare cu apă, care sunt cunoscute pentru cantitatrea de iod. Deși în urmă cu un secol era vizitată de mari personalități, stațiunea a ajuns o ruină.

Localnicii sunt singurii care se mai bucură de beneficiile izvoarelor de apă

Izvoarele de apă din stațiunea Vulcana Băi sunt comparate cu apele de la Vichy, Franța, însă doar localnicii se mai bucură de efectele acestor ape, potrivit click.ro. 

„Aşezată pe valea pârâului Vulcana, la 20 de kilometri de Târgovişte, într-o regiune colinară bogat împădurită, cu o altitudine de peste 500 de metri, staţiunea Vulcana-Băi este renumită prin existenţa unor izvoare de apă iodurate, clorurosodice, calcice, magnezice şi sulfuroase. Sperăm ca planul de dezvoltare turistică al judeţului, investiţiile ce se vor face în zona Padina-Peştera să pună în valoare şi staţiunea Vulcana Băi”, declara arhitectul şef al judeţului Dâmboviţa, Dan Niţescu.

Primele documente care atestă existența apelor iodurate de la Vulcana Băi datează din 1837, iar în 1884, doctorul A.O. Saligny efectuează analiza chimică a acestor ape şi constată că Vulcana Băi posedă cea mai bogată apă în iod din Europa.

Vulcana-Băi este stațiunea cu cea mai bogată concentrație de iod din Europa

Izvoarele de la Vulcana-Băi au miros de pucioasă, datorită concentrației de iod. Unul dintre izvoare se află pe valea căreia i se spune „Pe vale la izvor”, aflat la circa un kilometru de şosea. Al doilea izvor este foarte aproape de şosea, în punctul numit „Mocirlă”, pentru că în jurul izvorului pământul este îmbibat de apă. Aceste două izvoare se află pe partea dreaptă a pârâului Vulcana.

Pe partea cealaltă a pârâului, pe un deal numit „Dealul Cornilor” se află cel de-al treilea izvor. Acest izvor cu miros de sulf, numit „Puturosul”, a fost exploatat înainte de primul război mondial de un oarecare Ovesa. De atunci, izvorul este cunoscut sub numele de „Izvorul Ovesa”.

Stațiunea era foarte cunoscută înainte de Primul Război Mondial

Înainte de Primul Război Mondial, oameni din întreaga țară și nu numai mergeau în stațiunea de la Vulcana-Băi să se trateze de reumatism. În urmă cu 20 de ani, un investitor a încercat să readucă la viaţă staţiunea, însă lucrările au fost abandonate cu puţin înainte de finalizare. Astăzi izvoarele încă există, dar unele au devenit gropi de gunoi, iar altele erup în curţile localnicilor.

Apa de la Vulcana-Băi tratează cu succes boli ale ficatului, dar şi de stomac, afecţiuni ginecologice, renale şi bronşice. Proprietăţile terapeutice ale apelor de la Vulcana Băi au adus acestei localităţi titlul de „Regina apelor iodurate”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`