Vremea nefavorabilă întârzie sosirea pepenilor de Dăbuleni pe piețe. Când vor ajunge pe tarabe și cât vor costa?

Vremea nefavorabilă întârzie sosirea pepenilor de Dăbuleni pe piețe. Când vor ajunge pe tarabe și cât vor costa?
Sursa foto: Shutterstock

În contrast cu anul trecut, când, în jurul aceleiași perioade a lunii iunie, pepenii de Dăbuleni erau deja disponibili pe mesele românilor, lubenițele românești întârzie să apară în acest an. Motivul constă în faptul că acestea nu s-au copt încă. Fermierii estimează că lubenițele românești vor fi prezente în piețe în aproximativ două săptămâni. Până atunci, cei dornici să se bucure de gustul dulce al acestui fruct pot alege să se delecteze cu fructe importate din Grecia sau Turcia.

Întârzierea recoltării din cauza vremii nefavorabile

În mediul online au apărut deja anunțuri privind disponibilitatea pepenilor de Dăbuleni, însă rolul acestora este de a-i familiariza pe clienți cu produsul, deoarece fructele autentice se găsesc încă pe câmp, în așteptarea recoltării.

Ionel Negrilă, producător de pepeni și președintele Cooperativei Pepeni și Legume din comuna Călărași, județul Dolj, consideră că vremea este responsabilă de întârzierea înregistrată.

„Mai durează până se coc pepenii, vremea a fost nefavorabilă în acest an, din cauza ploilor. Într-adevăr, în mediul online au apărut anunțuri, dar producătorii îi pregătesc pe cumpărători. Dacă ați văzut că unii zic peste 10 zile, peste două săptămâni, nu zic acum, pentru că sunt încă necopți, în câmp”, a declarat acesta, pentru agrointel.ro.

Pentru a se coace, pepenii au nevoie de vreme secetoasă și multă căldură.

Fermierul Ioan Negrilă speră la creșterea prețului pepenilor

„Anul trecut, pe vremea aceasta, era flux puternic. Dar am avut o primăvară rece, a fost și un ultim îngheț și ne-a afectat mult în primăvară. Și eu am avut un pic de suferit, au fost – 6 grade Celsius. I-am mai rărit atunci, cu toate că sunt protejați, un strat de folie, unul de agril. Eu am 4 hectare, dar puși în mai multe etape. Unii dintre noi producem noi răsadul și unii îl cumpărăm. Se altoiesc, terenul nu mai permite cultivarea an de an pentru că fuzarioza afectează rădăcina și se pune astfel pe un portaltoi de dovlecel, de dovleac. Pepenilor le trebuie secetă și căldură, dar a fost o vreme ploioasă și rece până acum”, a mai spus acesta.

Dacă în anul precedent costul unui kilogram de pepene era de 1,8 lei, în acest an, fermierul Ioan Negrilă își dorește ca prețul să crească, luând în considerare majorările de prețuri generale și condițiile meteorologice nefavorabile.

Situația vânzărilor de pepeni și influența importurilor

„Avem și clienți pe care ni i-am făcut de ani de zile, am avut cu un market contract acum doi ani și anul trecut, dar mai puțin (Mega Image). De asemenea am avut o firmă care nu ne-a dat banii nici în ziua de astăzi pe un camion. Noi mai vindem la poarta fermei celor care ne sunt clienți, dar mergem și noi și ducem pepenii cu dubele.

Pe cooperativă încă nu am reușit să achiziționăm un camion. Prețurile sunt dictate în funcție de cantitatea care va ieși, de importuri, că intră din Grecia și Turcia. Deja sunt pepeni din import pe piață. Între Dăbuleni și Craiova sunt pe marginea șoselei comercianți care spun că au pepeni din Dăbuleni, dar ei sunt din Grecia. Noi sperăm să fie prețuri mai mari ca anul trecut.

Prețul cel mai mare l-am avut anul trecut în august, când am avut a doua cultură, pentru că nu s-au făcut în alte zone și a fost un preț foarte bun. De la poarta fermei au plecat primii pepeni cu 1,5 – 1,8 lei, diferă de soiuri, a coborât undeva la 0,70 de bani, apoi a urcat undeva până la 2 lei/kg din poarta fermei, eu chiar am dar la angros cu 3 lei, dar ani aceștia sunt mai rari. Anul acesta a fost foarte capricios din punct de vedere al vremii, a fost și grindină la noi acum câteva zile. A fost an ploios și friguros, ziua era cald și noaptea frig, au avut stres”, a adăugat Ionel Negrilă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)
21:43 - Nicușor Dan îi îndeamnă pe bucureșteni să voteze și la referendum: “De trei ori DA!”/ „Ca primar, o să insist să avem niște standarde de cost, astfel încât lucrurile să fie cât mai echilibrate între sectoare” (VIDEO)
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)